Prosty przepis na
wykwintny obiad. Delikatne mięso, wyraziste kurki i śmietankowy
sos… trzy elementy, które gwarantują pyszny posiłek.
"Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie!
piątek, 29 września 2017
środa, 27 września 2017
Czeko-śliwka czyli powidła z czekoladą
Klasycznie śliwkowe powidła zyskają
doskonały, smak dzięki dodatkowi czekolady. Śliwki z czekoladą to
niezawodne połączenie. Takie powidła możemy wykorzystać do
pieczywa, naleśników, gofrów, ciast, czy po prostu wyjadania
łyżeczką :)
poniedziałek, 25 września 2017
Eintopf z cukinią
Eintopf czyli danie jednogarnkowe z
przepyszną cukinią w roli głównej. Lekkie, zdrowe i bardzo
smaczne. Doskonałe z ryżem lub kaszą.
piątek, 22 września 2017
Jajecznica z kurkami i papryką
Tradycyjna
jajecznice warto wzbogacać sezonowymi dodatkami, które dodają
klasycznemu daniu nowy smak. Jesienią najlepsza propozycją będą
kurki z słodkawą cebulka i chrupiąca papryką. Całość
obowiązkowo podana na ciepłym toście.
środa, 20 września 2017
Konfitura z czarnego bzu
Jeśli lubicie
syrop z czarnego bzu to pokochacie ten dżem. Pestki z owoców
przyjemnie chrupią w buzi. Dzięki dużej zawartości pektyn łatwo
się żeluje i ma dobra konsystencję. Przepyszny z kromka ciepłego
pieczywa.
poniedziałek, 18 września 2017
Makaron z pietruszkowym pesto
Makaron
z pietruszkowym „pesto” ma co najmniej trzy niepodważalne
zalety: jest bajecznie szybki i proste w przygotowaniu, zrobimy go
nie mając nic w lodówce i... doskonale smakuje. Zimą możemy
przygotować pesto z mrożonej natki a latem spożytkować nadmiar,
który wyrósł nam w ogródku.
piątek, 15 września 2017
Owsianka migdałowa z owocam
Owsianka podwójnie
migdałowa z dodatkiem świeżych sezonowych owoców. Przepyszny i
zdrowy początek dnia.
środa, 13 września 2017
Dżem czarny bez – mirabelka
Typowo jesienne
połączenie dwóch polskich owoców, które nierzadko znajdziemy
dziko rosnące na łąkach i polach. Do połączenia tych dwóch
smaków natchnęło mnie bliskie sąsiedztwo dwóch krzaczków, z
których obrywałam owoce. Kwaskowe mirabelki świetnie komponują
się z słodyczą słodzonego czarnego bzu.
poniedziałek, 11 września 2017
Makaron z cytrynowo-czosnkowymi drobinkami
Przepis
z książki Nigelli Lowson. We Włoszech uprażona bułkę tartą
nazywa się il Parmigiano dei poveri czyli parmezanem ubogich. Dzięki
dodatkowy cytryny, czosnku i chili te danie ma jednak bogaty smak.
piątek, 8 września 2017
Koktajl bananowy z masłem orzechowym
Wyrazisty
orzechowy koktajl z dodatkiem banana. Świetny na drugie śniadanie
czy lekki podwieczorek. Masło orzechowe stanowi świetne dobre
źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz składników
mineralnych: magnezu, fosfory, potasu. W potas bogate są również
banany zawarte w koktajlu, natomiast kefir dzięki żywym kulturom
bakterii doskonale reguluje pracę jelit.
środa, 6 września 2017
Papryka faszerowana mięsem i batatami
Przepyszna, zdrowa
propozycja na
letni obiad.
Aromatyczna
papryka faszerowana mięsem indyczym, słodkawymi batatami i
wyrazistymi oliwkami.
poniedziałek, 4 września 2017
Lody mirabelkowe
Przygotowanie
lodów wcale nie musi być pracochłonne i trudne. Nie wymaga też
posiadania maszyny do lodów. Te lody przygotowuje się całkowicie
bezproblemowo. Minimum składników i minimum pracy!
piątek, 1 września 2017
Ciacho z wiśniami i migdałami
Pyszne,
puszyste ciacho z kwaskowymi wiśniami. Zawsze wychodzi i zawsze
znika do ostatniego okruszka. Jest to jeden z prostszych wypieków
typu "wymieszaj i upiecz”. Nie wymaga dużej wprawy w pieczeniu, z
pewnością uda się nawet tym, których naturalnym środowiskiem nie
jest kuchnia.
Poza sezonem możemy użyć mrożonych wiśni lub zastąpić je innym lekko kwaśnym owocem np agrestem czy porzeczkami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)