Ostrzegam... dzisiaj dietetycznie nie będzie ;) ale za to na pewno pysznie!
Przepyszne
domowe smarowidło do chleba, które zawsze możemy mieć w spiżarce,
w oczekiwaniu na moment, kiedy będzie potrzebne. Jest bardzo mięsne
i nie zbyt tłuste z wyraźnie wyczuwanym aromatem cebuli i
majeranku.
Składniki:
1kg boczku surowego
(niewędzonego) najlepiej stosunkowo chudego
30 dag wątróbki drobiowej
3 białe cebule
Liść laurowy, ziele angielskie, czarny
pieprz niezielony, papryka chilii, gorczyca
Majeranek, lubczyk, ostra papryka
Sposób
przygotowania:
Boczek gotujemy
około 40 minut w takiej ilości wody, aby przykryła mięso. Do wody
dodajemy 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżkę
białej gorczycy, łyżeczkę ziaren Czernego pieprzu. Po ugotowaniu
wodę zachowujemy a boczek kroimy na mniejsze kawałki a następnie
mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również cebule oraz surową
wątróbkę. Zmielone mięso, wątróbkę i cebule łączymy z
otartym majerankiem, lubczykiem oraz szklanką wywaru z gotowania
boczku. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ostrą
papryką. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut na średnim
ogniu cały czas mieszając. Gorącą masę przekładamy do
wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 40 minut na
wolnym ogniu.
Wczoraj zrobiłam właśnie takie smarowidło i muszę przyznać że jest bardzo pyszne. Zarazem przypomniały mi się stare czasy spędzone u babci :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie takie wynalazki - na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńcuuuuuudoooo !!!!! dzisiaj 10.05.2017 r. będę robił smarowidło 3 raz :D
OdpowiedzUsuńJa tez bede robilam takie smakolyki .Pozdrawiam autorke👍👍👍 A tu mala dygresja do anonimowego aurora I aktora a ty nie bedziesz Stary ?????! Abyś miał tylko to do jedzenia nie wiesz aktorze co cię czeka w życiu .. ????????
OdpowiedzUsuńCzy się używa sól do smarowidla badania bo w przepisie nie ma
OdpowiedzUsuńsól można dodać razem z innymi przyprawami lu posolić bezpośrednio na chlebie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
To musi być pyszne. Moje pytanko... czy można pasteryzowane w piekarniku, bez wody.
OdpowiedzUsuńmożna pasteryzować w piekarniku.... 120-130 stopni przez 30 minut.
Usuńpozdrawiam serdecznie
Zmielona cebula robi sie gorzka... babcia o tym wiedziala???
OdpowiedzUsuńWielokrotnie robione i nigdy nie było gorzkie.
UsuńPozdrawiam 😉
Takie smarowidła są najlepsze jadłem u babci nie raz musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle interesujący artykuł, który rozbudził moją ciekawość. Dziękuję autorowi za tę inspirującą lekturę. Pozdrawiam z podziwem!
OdpowiedzUsuńSprawdź to, Czytaj więcej na temat naszej firmy,
Odwiedź naszą stronę,
Sprawdź nasze produkty