Wyrazisty
śledź doskonale smakuje w towarzystwie czerwonej cebuli i
kwaśno-słodkiej żurawiny. Najlepiej gdy pozwolimy przegryźć się
smakom 1-2 dni. Ale nawet na świeżo smakuje wybornie.
"Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie!
piątek, 23 grudnia 2016
środa, 21 grudnia 2016
Tarteletki z kapustą z grzybami
Kapusta
z grzybami to sztandarowe danie bez którego nie wyobrażam sobie
Wigilii. Jeśli znudziła nam się wersja tradycyjna polecam
wypróbować to smaczne danie w formie tarteletki. Taki sposób
podania będzie też atrakcyjną odmianą jeśli po świętach
zostanie nam kapusta z grzybami na którą w podstawowej formie nie
mamy ochoty.
poniedziałek, 19 grudnia 2016
Pierniczki kryzysowe na ostatnia chwilę
Pierniczki
goszczą w większości polskich domów w czasie Świąt Bożego
Narodzenia. Tradycyjnie powinno się je przygotować na około
miesiąc przed świętami ale jeśli o tym zapomnieliśmy to mam dla
Was dobrą wiadomość. Istnieją też przepisy na tzw „ostatnia
chwilę” i taki właśnie chciałam dzisiaj zaprezentować.
Wystarczą 2-3 dni i pierniczki są miękkie i smaczne.
piątek, 16 grudnia 2016
Sos z suszonych grzybów
Na
wigilijnym stole nie może zabraknąć kremowego, esencjonalnego sosu
grzybowego. Jest znakomitym dodatkiem do wigilijnych dań,
ziemniaczków czy ryb.
środa, 14 grudnia 2016
Kruche ciasteczka pomarańczowo-cynamonowe
Kruche,
maślane z wyraźnym aromatem pomarańczy i cynamonu. Przywołują na
myśl świąteczną atmosferę. Jeśli znudziły Wam się pierniczki,
albo po prostu ich nie lubicie, te ciasteczka są dla Was.
poniedziałek, 12 grudnia 2016
Paszteciki drożdżowe z kapustą
Drożdżowe
paszteciki z nadzieniem z kiszonej kapusty świetnie sprawdzają się
jako dodatek do wigilijnego barszczu lub jedzenia samodzielnie. Ich
smak można wzbogacić leśnymi grzybami bądź pieczarkami.
piątek, 9 grudnia 2016
Pieczony kurczak miodowo-musztardowy
Połączenie
wyrazistej, ostrej musztardy z słodkim miodem jest po prostu
fantastyczne. Tak przygotowany kurczak ma chrupiącą, wypieczoną
skórkę i soczyste mięso.
środa, 7 grudnia 2016
Ciasto makowo-pomarańczowe
Ten
przepis to odświeżona wersja tradycyjnego ciasta makowego zwanego
tez piegusem, wzbogacona o pomarańczę i orzechy. Typowo świąteczne
połączenie smaków!
poniedziałek, 5 grudnia 2016
Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami
Śledzie
są bardzo wdzięcznym składnikiem, który doskonale komponują się
z różnymi dodatkami. W zestawieniu z suszonymi pomidorami i
chrupiącymi orzechami smakuje fantastycznie.
piątek, 2 grudnia 2016
Waniliowe ciasteczka renifery
Delikatne,
maślane i waniliowe ciasteczka z świąteczną dekoracją z
reniferem skradną serca nie tylko najmłodszych. Łatwo się je
przygotowuje, a wyglądają świetnie :)
Przepis
zaczerpnięty z bloga mojewypieki.com
Subskrybuj:
Posty (Atom)