Pomysł
upieczenia chleba z samych ziaren chodził za mną już od dawna. Kiedyś
kupiłam taki w pobliskiej piekarni i nie mogłam o nim zapomnieć. Był pyszny ale też drogi
- 300g bochenek (czy raczej bocheneczek) 12zł.
Później znalazłam w jednym z dyskontów mieszankę do wypieku chleba z ziaren w całkiem zjadliwej cenie 3,99zł za podobnej wielkości bochenek.
Tylko po co kupować mieszankę skoro mogę ją zrobić sama i to z takich ziaren jakie lubię?
Drogą doświadczalną opracowałam swoją własną wersję.
Taki chlebek jest nie tylko bardzo zdrowy ale również oryginalny w smaku. Bez
mąki, drożdży, spulchniaczy i sztucznych dodatków.
Polecam upiec go wieczorem. Przez noc wystygnie i będzie jak złoto na śniadanko. Gorąco
polecam!
Składniki:
(na
małą formę o wymiarach 20cm x 12cm)60g siemienia lnianego
60g nasion słonecznika
40g białego sezamu
40g pestek dyni
100g płatków owsianych
20g (2 łyżki)oleju rzepakowego
20g miodu (około 1 łyżki)
łyżeczka soli
230g wody (niepełna szklanka)
Wykonanie:
Odważamy
nasiona i płatki owsiane. Dolewamy wodę i olej oraz dokładamy miód
i łyżeczkę soli. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania
jednolitej konsystencji.
Formę
wykładamy papierem do pieczenia. Ja używam małej foremki o
wymiarach 20cm x 12cm, dodawanej do wspomnianej na początku mieszanki do wypieku chleba ale jeśli nie dysponujecie taką można użyć
aluminiowej foremki do pasztetów i zwiększyć ilość składników
dwukrotnie.
Masę
przekładamy do formy i kilkukrotnie upuszczamy na blat a niewielkiej
wysokości aby pozbawić masę pęcherzyków powietrza. Zostawiamy na
2h.
Po
tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190stopni C i pieczemy chleb
około 70 minut. Chleb zostawiamy do wystudzenia w piekarniku i
kroimy dopiero po wystygnięciu.
Najlepiej
chleb upiec wieczorem. Do ran wystygnie i będzie idealny na zdrowe,
pyszne śniadanko.
już jedna kromka takiego chleba potrafi nasycić! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
Jeśli podwoję ilość składników to ile czasu muszę piec?
OdpowiedzUsuńpowiem szczerze że zawsze piekę may chlebek z podanych składników. Myślę, że podwójny trzeba piec przynajmniej 20 minut dłużej. Trzeba go obserwować i w odpowiednim momencie wyciągnąć ;)
Usuńpozdrawiam
Dziękuję bardzo:) Pozdrawiam
UsuńCzy można czymś zastąpić miód?
OdpowiedzUsuńWitam, eksperymentuje
OdpowiedzUsuńz chkebami ziarnistymi. Ten chleb jest następny w kolejce. Jedno pytanie:czy kruszy się podczas krojenia?pozdrawiam,paulina
Jeżeli kroimy go po wystygnięciu to się nie kruszy :)
OdpowiedzUsuńNa jakicj ustawieniach piekarnika sie go piecze?
OdpowiedzUsuńPiekę na grzaniu gór-dół, ale również termoobieg będzie ok :)
OdpowiedzUsuńA mój się kruszy :( nie da się pokroić:(
OdpowiedzUsuń