Bardzo
lubię rzeżuchę wiec, kiedy usłyszałam o tej zupie od razu
postanowiłam ją przygotować. Jej smak zaostrza papryczka chilli a
posiekane migdały świetnie kontrastują z kremową konsystencją
zupy.
"Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie!
sobota, 26 marca 2016
piątek, 25 marca 2016
Babka piwna
Do
wyboru jest wiele rodzajów babek... piaskowe, cytrynowe albo...
piwne. Do jej przygotowania namówił mnie mąż. Jej smak jest
nietypowy i bardzo ciekawy... zasmakuje nie tylko panom :)
środa, 23 marca 2016
Jajka faszerowane lazurem i makrelą z kremówką
Jajka
faszerowane na dwa sposoby przepyszną pastą z makreli oraz sera
lazur. Dzięki dodatkowi ubitej kremówki obie pasty są bardzo
delikatne i puszyste.
poniedziałek, 21 marca 2016
Babka z kokosem
Babka
nie musi być nudna... drożdżowa, cytrynowa, majonezowa, każdy
znajdzie taką którą polubi. Ja proponuje urozmaicenie babki
kokosem. Jest bardzo puszysta, z posmakiem kokosa, przepyszna.
sobota, 19 marca 2016
Ekspresowe paluchy serowe
Ekspresowa
propozycja przekąski na imprezę, dla niespodziewanych gości lub
gdy mamy ochotę na coś małego do przekąszenia. Gotowe w 20 minut!
piątek, 18 marca 2016
Ciasto daktylowo-owsiane (bez cukru i mąki)
To
ciasto jest wynikiem moich eksperymentów kulinarnych. Jest wilgotne,
puszyste i słodkie, o wyraźnym smaku owsa. Do jego przygotowania
nie używam cukru ani maki, dzięki temu jest zdrowsze i mniej
kaloryczne ale bardzo smaczne :)
środa, 16 marca 2016
Żurek po poznańsku
Wielkanoc bez żurku jest jak Wigilia bez barszczu...
Ile gospodyń tyle przepisów. Przedstawiam dziś ten z którego najczęściej korzystam. obowiązkowo z domowym zakwasem ;)
poniedziałek, 14 marca 2016
Jajka faszerowane awokado i groszkiem
Uwielbiam
faszerowane jajka bo są bardzo łatwe w przygotowaniu i bez trudu
można modyfikować ich smak. W wersji z białym serkiem zamiast
majonezu oraz pełnym dobroczynnych kwasów tłuszczowych awokado
jest nie tylko pyszne ale też zdrowe.
sobota, 12 marca 2016
Szynka duszona we włoszczyźnie
Soczyste,
kruche mięso w towarzystwie marchewki, selera i papryki to klasyczne
danie obiadowe. Wymaga długiego duszenia mięsa ale mimo tego nie
jest pracochłonne, a składniki do jego przygotowania s,a
powszechnie dostępne.
piątek, 11 marca 2016
Babka herbaciana
Babka
to jedno z najpopularniejszych wypieków. Z pewnością swoja
popularność zawdzięcza łatwości i szybkości przygotowania a
także temu, iż z łatwością możemy modyfikować jej smak dodając
ulubione dodatki. Ta ma lekko wyczuwalny aromat herbaciany i jest
wprost idealna do popołudniowej kawki jak i na wielkanocny stół.
środa, 9 marca 2016
Jajka faszerowane tuńczykiem
Wyrazisty
tuńczyk świetnie komponuje się z delikatnym smakiem jajek i lekko
pikantnej rzeżuchy. Świetnie sprawdzą się nie tylko na
wielkanocnym stole ale też jako lekka przystawka.
poniedziałek, 7 marca 2016
Sos karmelowy z solą
Gęsty,
maślany słonawy. Do lodów, deserów, gofrów, naleśników i...
jedzenia łyżeczką :)
Na poniedziałkową chandrę jak znalazł :)
sobota, 5 marca 2016
Francuskie różyczki
Superszybka
i niebanalna przekąska, która może być doskonałą ozdobą stołu.
Gotowa do podani w 25 minut i pyszna!
piątek, 4 marca 2016
Babka jogurtowa z lukrem
Babka
jest smaczna, zwarta i niezbyt słodka. Jogurt w cieście jest
niewyczuwalny a wyrazistości dodaje ciastu z aromatyczny, cytrynowy
lukier. Przepis Doroty Świątkowskiej po moich modyfikacjach.
środa, 2 marca 2016
Zakwas na żurek
Skoro
żurek to na zakwasie! Spotkałam się z głosami że przygotowywanie
zakwasu jest nieżyciowe. Kto go przygotowuje kilka dni wcześniej
skoro można kupić gotowy? Ja!
Gdy
spróbuje się żurku na domowym zakwasie wszystko stanie się jasne
:)
Subskrybuj:
Posty (Atom)