Taki
deser świetnie sprawdzi się jako dodatek do letniej kawy. Dla
ułatwienia można użyć gotowych kruchych spodów oraz budyniu. Wtedy
przygotowanie deseru zajmie tylko chwilkę.
"Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie!
piątek, 31 lipca 2015
czwartek, 30 lipca 2015
Lody z pieczonych truskawek (bez maszynki)
Kiedyś straciłam
zacięcie do domowych lodów, bo w moich zawsze pojawiały się
kryształki lodu, które skutecznie odbierały mi apetyt. I tak przez
lata byłam na nie obrażona. A niesłusznie.
Do wyrobu domowych
lodów wcale nie jest niezbędna maszynka do lodów. Owszem ułatwia
pracę ale bez niej też możemy uruchomić mrożoną produkcje na
skale domową. Jakąkolwiek recepturę przerabiamy trzeba pamiętać
o mieszaniu lodowej masy. Ja robię to co pół godziny do czasu aż
dobrze zamarznie. Trwa to kilka godzin a więc jest czasochłonne
(ale nie pracochłonne).
Truskawki pieczone
z odrobiną balsamico i cukrem, odparowują sporo wody a ich smak się
wyostrza. Nie bójcie się, ocet jest zupełnie nie wyczuwalny w
końcowym produkcie ;)
wtorek, 28 lipca 2015
Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim
Cukinia jest jednym
z moich ulubionych warzyw dlatego często gości na naszym stole pod
różnymi postaciami. Tym razem nafaszerowałam ją mięsem
wieprzowym, suszonymi pomidorami, oliwkami oraz kaszą kuskus.
Wyszło pyyyysznie! :)
poniedziałek, 27 lipca 2015
Kopytka z bobu
Wczoraj były kopytka na słodko... dzisiaj będą wytrawne i to w dość nieoczywistej wersji z bobem w roli głównej.
Absolutnie
uwielbiam wszelkiej maści kluchy, kluski i kluseczki!
Żeby
się nie nudziło urozmaicam je na różne sposoby.
Zamiast
tradycyjnych ziemniaków użyłam gotowanego bobu co świetnie
zmieniło smak a także nadało ładnego zielonego koloru.
Zapraszam na degustację ;)
niedziela, 26 lipca 2015
Kopytka z jagodami
Idealny obiad na lato – jagody,
mięciutkie kluseczki i kremowa śmietanką. Taki obiad polubią nie
tylko dzieci!
sobota, 25 lipca 2015
Omlet biszkoptowy z kokosem i owocami
Propozycja
słodkiego śniadania lub podwieczorku, który z pewnością polubią
nie tylko dzieci ale też miłośnicy słodyczy i owoców.
Warto się
na niego skusić szczególnie latem, gdy wszędzie mnóstwo
sezonowych owoców.
piątek, 24 lipca 2015
Clafoutis czereśniowy
Clafoutis
to klasyczny francuski deser, gdzie owoce zatopione są w płynnym,
rzadkim cieście. Po upieczeniu smakuje trochę jak pudding lub flan.
Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wyłożyć do formy owoce,
zmiksować wszystkie składniki ciasta i zapiec.
Sprawdza
się z dowolnymi owocami. Tradycyjnie są to czereśnie ale równie
dobry jest z kwaskowatymi malinami, porzeczkami czy wiśniami.
czwartek, 23 lipca 2015
Paprykowy sos słodko-kwaśny do słoików
Dziś zapraszam na żelazny punkt w mojej spiżarce.
Mix
sezonowych warzyw w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Idealne na szybki
obiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny
obiad gotowy.
środa, 22 lipca 2015
Syrop truskawkowo-rabarbarowy z cytrynką
Super
pyszny i orzeźwiający dzięki dodatkowi cytryny i rabarbaru syrop z
truskawek. Z dodatkiem lista mięty i kostki lodu jest doskonałym
letnim napojem.
wtorek, 21 lipca 2015
Quiche z kurczakiem i pomidorami
Danie
jest nieco czasochłonne ale efekt wynagradza włożoną w nie prace
z nawiązką.
Połączenie tradycyjnego francuskiego quiche z
włoskimi dodatkami stanowi kompromis dla tradycji obu krajów i jest
wyjątkowo smaczne. Quiche doskonale sprawdza się na niedzielny
obiad lub kolacje ze znajomymi. Polecam!
SKŁADNIKI:
ciasto:
100g
maki pszennej tortowej
100g
maki pszennej krupczatki
1000g
zimnego masła
szczypta
soli
2
łyżki zimnej wody
nadzienie:
podwójna
pierś z kurczaka
około
10 kawałków suszonych pomidorów
2
białe cebule
2
ząbki czosnku
garść
ciemnych oliwek
garść
świeżej bazylii
200ml
słodkiej śmietanki 12%
3
jajka
sól,
pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
ciasto:
Składniki
ciasta zagniatamy na jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez
około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na
formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za
foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na
niego suchą fasolę lub groch. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w
temperaturze 180 stopni.
nadzienie:
W
międzyczasie zeszklić cebulkę wcześniej pokrojoną w piórka i
wyłożyć na ciasto. Na patelni na której smażyliśmy cebulkę
podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić
solą i pieprzem. Na kurczaku ułożyć pokrojone suszone pomidory
oraz oliwki.
Śmietankę
wymieszać z jajkami, solą, pieprzem, gałką i przeciśniętym
czosnkiem. Wlać do formy. Piec w piekarniku w temperaturze 200
stopni przez około 20 minut.
poniedziałek, 20 lipca 2015
Aromatyczna orzechówka
Orzechówka
często kojarzy się z mało smacznym, cierpkim alkoholem spożywanym
w problemach żołądkowych.
Ten
przepis łączy prozdrowotne właściwości i świetny, aromatyczny
smak, który mi osobiście przypomina Jegermaistera lub Fernet. Nie
jest bardzo słodki ani cierpki. Wyraźnie wyczuwa się w nim dodatek
cynamonu, anyżu i pieprzu.
Dla
mnie bomba!
Kieliszek
nalewki działa zbawiennie przy bólu brzucha. Zielone owoce orzecha
mają właściwości bakteriobójcze. Ponoć zabijają nawet e.coli.
Nalewka
inspirowana recepturą mistrza nalewek Hieronima Błażejaka
niedziela, 19 lipca 2015
Chłodnik truskawkowy z wanilią
Ta
zupa kojarzy mi się z dzieciństwem gdyż często gościła na
naszym stole.
Uwielbiają ją dzieciaki i dorośli. Idealnie sprawdza
się w upalny, letni dzień. Jest lekko słodka i słona i peeeeełłłłnaaaaa
truskawek :)
sobota, 18 lipca 2015
Ciasto jogurtowe z orzechami i owocem
Puszyste,
wilgotne ciacho z dodatkiem orzechów włoskich i ulubionych owoców.
Idealne do kawy, na imieniny lub jeśli mamy ochotę na coś
słodkiego.
piątek, 17 lipca 2015
Knedle z jagodami i różą
W sezonie na jagody takie kluski to wręcz
konieczność. Jak można sobie ich odmówić? Taki obiad to marzenie
niejednego łasucha ale też dzieci.
Słodziutkie, pełne jagód i
aromatycznej róży!
czwartek, 16 lipca 2015
Kremowy kalafior z pieprzem
Najprostsza
zupa na świecie. 15 minut i gotowa ;)
Smaczna, nieskomplikowana, z
nutą świeżo mielonego pieprzu.
wtorek, 14 lipca 2015
Frużelina truskawkowa z bazylią
Smak lata zamknięty
w małym słoiczku. Takie truskawki będą świetnym dodatkiem do
deserów, naleśników, gofrów, tarteletek i… wyjadania łyżką.
poniedziałek, 13 lipca 2015
Polędwiczki duszone w cebuli
Kruche
i soczyste polędwiczki z aromatyczną cebulką.
Idealne z kluseczkami i świeżymi warzywami sezonowymi.
Idealne z kluseczkami i świeżymi warzywami sezonowymi.
niedziela, 12 lipca 2015
Kokosowo-jagodowa jaglanka
Zdrowa
i smaczna jaglanka z sezonowymi owocami i kokosem będzie świetną
alternatywą dla owsianki i pyszną propozycją słodkiego, zdrowego
śniadania.
sobota, 11 lipca 2015
Sałatka z młodymi ziemniakami i wędzonym dorszem
Bardzo
prosta sałatka bazująca na zaledwie kilku składnikach. Wędzona
ryba świetnie komponuje się z delikatnym smakiem młodych
ziemniaczków, a dodatek suszonych pomidorów świetnie podkręca
całość.
czwartek, 9 lipca 2015
Gulasz z fasolką szparagową
Gulasz
to świetny przykład dania jednogarnkowego, gdzie smaki i aromaty
składników pięknie się przenikają. Przygotowałam letnią wersję
z dodatkiem fasolki szparagowej i cukinii dzięki czemu danie jest
lżejsze ale równie pyszne co wersja tradycyjna.
środa, 8 lipca 2015
Coffee frappe
Pochodzi
z Grecji ale zadomowiła się u nas na dobre bo świetnie chłodzi i
orzeźwia w upalne dni. Doskonale smakuje z rozetką bitej śmietany i
dodatkiem lodów.
wtorek, 7 lipca 2015
Ekspresowy sorbet w 5 minut
Ekspresowy,
gotowy w 5 minut pyszny sorbet poleca się na upały ;)
Dzięki jogurtowi naturalnemu i
słodzeniu stawią ma niewiele kalorii a jest słodki i pyszny.
poniedziałek, 6 lipca 2015
Koktajl truskawka-arbuz-pomarańcza
Owocowe
koktajle to najlepsza opcja na lekki wartościowy posiłek w upalny
dzień.
Skwar się leje z nieba... szklanka w dłoń i zapraszam na ziiiimny, ożywiający koktajl.
sobota, 4 lipca 2015
Mrożona kawa z wanilią
W tak gorący weekend świetnie sprawdzi się mrożona kawa. Ta jest chyba najprostsza z możliwych. Nie wymaga dużej pracy a świetnie orzeźwia w upalny dzień.
Kawę można zamrozić wcześniej dzięki czemu możemy ją przygotować kiedy tylko mamy ochotę.
SKŁADNIKI:
2
łyżeczki kawy rozpuszczalnej
(jesli lubicie
mocniejsza to więcej )
łyżeczka
cukru
szklnak
mleka 3,2 %
¼
laski wanilii (ewentualnie 2 łyzeczki cukru waniliowego)
Laska cynamonu
Laska cynamonu
WYKONANIE:
Kawę
zaparzamy gorącą ale nie wrzącą wodą i słodzimy wg gustu.
Przelewamy do foremek na lód i zamrażamy. Mleko zagotowujemy z
miąższem i wydrążoną laską wanilii oraz laską cynamonu. Pozostawiamy do wychłodzenia i
wyciągamy dodatki.
Zamrożone kostki kawowe wkładamy do wysokiej
szklanki tak aby była pełna. Wolne miejsce wypełniamy zimnym
mlekiem z wanilią.
Wg. gustu możemy udekorować rozetką bitej
śmietany.
piątek, 3 lipca 2015
Sernik jagodowy
Na ryneczku pojawiły się pierwsze jagody. Nie ukrywam, że są to jedne z moich ulubionych owoców.
Na nadchodzący, gorący weekend polecam
puszysty sernik z leśnymi jagodami na kruchym spodzie z płatków
owsianych.
Idealny do
aromatycznej kawki na słonecznym tarasie ;)
czwartek, 2 lipca 2015
Chłodnik z orzechami
Uwielbiam chłodniki! Są pełne smaku, świeżych warzyw i witamin. W dodatku
przygotuje się je w zaledwie kilka minut. Świetnym urozmaiceniem letniego chodniku są orzechy, które fajnie przełamują konsystencje i przyjemnie chrupią ;)
środa, 1 lipca 2015
Szparagi z pistacjowym pesto
Propozycja
smacznego i lekkiego posiłku lub warzywnego dodatku do dania
głównego, który świetnie zastąpi tradycyjną wersję z bułką tartą.
Łączy w sobie chrupiące pistacje, aromatyczną bazylię i sezonowe szparagi.
Łączy w sobie chrupiące pistacje, aromatyczną bazylię i sezonowe szparagi.
Subskrybuj:
Posty (Atom)