Schab
jest chudym mięsem, które łatwo przesuszyć. Duszenie mięsa
powoduje, ze jest ono bardzo miękkie i soczyste a powstały sos
pomidorowy przesiąknięty aromatem mięsa. Łatwe i niewymagające
danie obiadowe dla całej rodziny.
"Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie!
sobota, 30 stycznia 2016
piątek, 29 stycznia 2016
Muffinki podwójnie czekoladowe
Bardzo
czekoladowe muffinki z gorzką czekoladą i kakao są raczej
„wytrawne” i mało słodkie. Mocno czekoladowy smak przełamany
jest śmietankową masą z mascarpone.
środa, 27 stycznia 2016
Mus czekoladowy
Mus
jest bardzo puszysty, dobrze napowietrzony, z wyraźną nutą
alkoholu. Świetnie komponuje się z delikatną bitą śmietaną.
Jeśli przygotowujemy go z czekoladą mleczną zamiast deserowej
warto nieco zmniejszyć ilość cukru.
poniedziałek, 25 stycznia 2016
Roladki schabowe z oscypkiem
Duszone
w pieczarkach kruche roladki ze schabu, nadziane suszonymi pomidorami
i wyrazistym oscypkiem świetnie sprawdzają się w towarzystwie
gotowanych ziemniaczków i lekkiej sałatki.
sobota, 23 stycznia 2016
Smalec z mięsem i cebulką
Tradycyjny
smalec wzbogacony mielonym mięsem i lekko słodkawą cebulką z
spora ilością majeranku. Najlepszy z pajdą świeżego chleba.
piątek, 22 stycznia 2016
Tort z musem czekoladowym i wiśniami
Doskonały
puszysty tort który zaskakuje lekkością i konsystencją, a dodatek
wiśni z likieru sprawia, że smak jest miłą niespodzianką.
środa, 20 stycznia 2016
Quiche z kurczakiem i porem
Quiche to bardzo uniwersalne danie. Każdy może skomponować swoje
ulubione dodatki. Ja polecam wersję z słodkawym porem i wyrazistym,
doprawionym kurczakiem. Świetne zarówno jako danie obiadowe jak i na
kolację!
poniedziałek, 18 stycznia 2016
Sałatka z grillowanym kurczakiem, pieczarkami i rukolą
Grillowany
kurczak, lekko ostra rukola, słodkawa papryka i pikantne pieczarki
to świetne zestawienie na lekki obiad czy przystawkę.
sobota, 16 stycznia 2016
Placki ziemniaczane
Placki
ziemniaczane zna każdy a lubi większość. Są one bardzo łatwe w
przygotowaniu i nie wymagają skomplikowanych składników. Pewnie
dlatego często pojawiały się i nadal pojawiają na naszych
stołach.
Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który najczęściej stosuję.
piątek, 15 stycznia 2016
Puszysty sernik z czekoladą i Baileys
Banalny
wręcz w wykonaniu i nie wymagający pieczenia. Zaskakuje lekkością
i puszystą konsystencją, a dodatek likieru sprawia, że jego smak
jest miłą niespodzianką.
środa, 13 stycznia 2016
Spaghetti aglio e olio
Jeśli
macie 15 minut na przygotowanie obiadu i pusta lodówkę to jest to
propozycja dla Was.
Ten
makaron jest dla mnie kwintesencją prostej i smacznej kuchni
włoskiej.
poniedziałek, 11 stycznia 2016
Grzane wino (grzaniec) z wiśniówką
Aromatyczny,
rozgrzewający grzaniec to świetny pomysł na zimowe wieczory.
Najlepiej przyrządzić go samemu, gdyż eksperymentując z
przyprawami korzennymi, a także owocami i nalewkami możemy stworzyć
swój ulubiony smak.
sobota, 9 stycznia 2016
Szakszuka z cukinią i pieczarkami
Aksamitne
żółtko rozlane wśród uduszonych do miękkości pomidorów,
podsmażonej cebuli, pieczarek, cukinii i papryki - najlepsze
śniadanie inspirowane kuchnią izraelską.
Składniki:
średnia cebula
ząbek czosnku
8-10 małych pieczarek
mała cukinia
2 dowolne kiełbaski (u mnie parówki)
3-4 średnie pomidory (opcjnalnie puszka
pelatti)
sól, czarny pieprz, oregano, tymianek
2-3 jajka
łyżka masła
łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Na średniej wielkości patelni
rozgrzewamy oliwę z masłem. Cebule drobno siekamy i szklimy na
tłuszczu. Ząbek czosnku ścieramy na małej tarce do cebuli.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół. Większe siekamy w
plasterki. Grzyby przesmażamy aż lekko się zarumienia i stracą
większą cześć wody. Cukinię kroimy razem ze skórką w kostkę,
Kiełbasę w plasterki. Cukinię i kiełbasę dodajemy na patelnię i
przesmażamy chwile razem.
Pomidory nacinamy w X i przelewamy
wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i siekamy w kostkę. Dodajemy na
patelnię, posypujemy oregano i tymiankiem i przesmażamy aż
pomidory stracą wodę. Doprawiamy do smaku, solą i śwież o
mielonym czarnym pieprzem. W zawartości patelni robimy zagłębienia
(tyle ile mamy jajek). W każde wbijamy jedno jajko i kontynuujemy
gotowanie aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.
Doprawiamy same jajka solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
piątek, 8 stycznia 2016
Korzenne ciasto jabłkowe z kubka
Czasami
po prostu chodzi na nami coś słodkiego. Wtedy takie ciacho z kubka
jest po prostu idealne. Przygotowane na bazie mąki razowej będzie
nie tylko pyszne ale też zdrowe. Jeśli wolimy wersję bezglutenową
możemy użyć mąki migdałowej. Dodatek jabłka sprawia, że jest
wilgotne i bardzo smaczne.
środa, 6 stycznia 2016
Wielkopolskie szare kluchy z okrasą (kluski żelazne)
Sztandarowe
danie z Pyrlandii czyli Wielkopolski. Jak przystało na krainę
ziemniakiem płynąca są to kluski z pyr. Najlepsze z okrasą z
cebulki i boczku oraz kiszoną kapustą.
poniedziałek, 4 stycznia 2016
Krem z buraczków z ricottą
Bardzo
prosta zupa nie wymagająca skomplikowanych składników ani
umiejętności kulinarnych. Sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna.
Doskonała z serkiem ricotta i orzechami.
sobota, 2 stycznia 2016
Waniliowa jaglanka z bananem i marakują
Delikatna,
waniliowa jaglanka świetnie komponuje się z kwaśną, wyrazistą
marakują i bananem.
Danie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek
a także jako danie dla dzieci.
piątek, 1 stycznia 2016
Gorąca biała czekolada z piankami
Gęsta,
słodka, z mięciutkimi, rozpływającymi piankami.
Kiedy za oknem
zimno czy plucha kubek gorącej czekolady i dobra książka to jedyne
sensowne rozwiązanie.
Subskrybuj:
Posty (Atom)