Mniszek
co prawda już powoli przekwita , ale proponuje Wam złapać jego
żółte kwiatki i przygotować z nich "miodek".
"Miód"
z mniszka smakuje podobnie do miodu gryczanego, ale ma w tle
charakterystyczną nutę mniszka lekarskiego. Można go z powodzeniem
wykorzystać tam gdzie miód pszczeli, czyli do słodzenia mleka,
deserów, ciast czy herbaty. A dodatkowo przy okazji zbierania
kwiatów można spędzić miło czas na łące. Można go przygotować
w wersji naturalnej lub z dodatkiem cytrusów, które nadają
ciekawego aromatu i lekko kwaśnego smaku.
"Miód"
z mniszka świetnie łagodzi kaszel, oczyszcza organizm z toksyn, ma
też działanie bakteriobójcze.
Moje
dzieciaki całą zimę pija rano mleko z mniszkowym miodkiem i
właściwie wcale nie chorują... tfu, tfu ;)
posiadają właściwości antyoksydacyjne, w związku z tym opóźniają
proces starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby układu krążenia;
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/syrop-z-mniszka-lekarskiego-nie-tylko-na-kaszel-jakie-wlasciwosci_41450.html
Syrop z mniszka lekarskiego
jest stosowany głównie w celu łagodzenia kaszlu. Jednak miód z mniszka
przyśpiesza także gojenie się ran, oczyszcza organizm z toksyn i
wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, co czyni go jednym z najbardziej
uniwersalnych ziół leczniczych.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/syrop-z-mniszka-lekarskiego-nie-tylko-na-kaszel-jakie-wlasciwosci_41450.html