Moje
dzieciaki uwielbiają placki ziemniaczane ale za warzywami nie
przepadają. Sprytnym i prostym sposobem na ich przemycenie jest
starcie ich do ciasta na placki ziemniaczane. W ten sposób dzieciaki
zjadły placki z dokładką a i nie przepadający za dynią mąż dał
się nabrać i zjadł ze smakiem.
"Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie!
piątek, 31 października 2014
środa, 29 października 2014
Krem porowy z serem lazur
Zupa inspirowane przepisem
Anny Starmach. Przepyszne połączenie wyrazistego i ciągnącego
sera, słodkawego pora i chrupiących grzanek. Szybka zupa last
minute.
Składniki
2 duże pory (biała i zielona
część)
0,5 l bulionu
czubata łyżka sera mascarpone
5 gałązek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
200g sera lazur
2 kromki chleba
3 łyżki masła
sól, biały pieprz
0,5 l bulionu
czubata łyżka sera mascarpone
5 gałązek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
200g sera lazur
2 kromki chleba
3 łyżki masła
sól, biały pieprz
Sposób
przygotowania
Od porów
odcinamy końce zielonej części. Nacinamy na krzyż i myjemy pod
bieżąca wodą (dzięki nacięciu uda nam się je dokładnie umyć z
ziemi zalegającej pomiędzy warstwami). Pora kroimy. Na 2 łyżkach
masła przesmażamy przeciśnięty czosnek i po kilku sekundach
dodajemy pokrojone pory. Przesmażamy razem 5-7 minut. W razie
potrzeby dodajemy niewielka ilość masła. Pory podlewamy bulionem i
gotujemy przez 12-15 minut. Całość miksujemy z mascarpone,
listkami pietruszki i połową sera lazur. Doprawiamy do smaku. Na
patelni rozgrzewamy łyżkę masła i złocimy na niej pokrojone w
kostkę pieczywo. Kroimy pozostała część lazura w mała kostkę.
Zupę serwujemy posypaną grzankami, kostkami lazura i listkiem
natki.
wtorek, 28 października 2014
Makaron z krewetkami na ostro
Bardzo szybkie danie obiadowe
z makaronem i krewetkami skąpane w sosie krewetkowo-śmietanowym.
Doskonałe na wykwintną, romantyczną kolację.
poniedziałek, 27 października 2014
Domowa granola
Chrupiąca, sycąca i zdrowa granola. Idealna z jogurtem naturalnym i owocami na smaczny początek dnia. Wymienione w przepisie wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki i płatki migdałów możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, orzechami czy nasionami. Zachowujemy przy tym proporcję aby sumarycznie było ich 2 szklanki.
niedziela, 26 października 2014
Zakochane serce
Puszyste
ciasto czekoladowe w towarzystwie pysznego kremu z mascarpone będzie
wdzięcznym ciastem na romantyczna kolacje czy Walentynki. Na pewno
skradnie nie jedno serce.
czwartek, 23 października 2014
Kluski z kalafiora
Uwielbiam
kluski pod każdą postacią ale nigdy nie próbowałam ich zrobić z
kalafiora. Aż do dziś! Eksperyment okazał się bardzo udany.
Kluseczki są dość miękkie, z posmakiem kalafiora. Idealne z
okrasą z cebulki i kiełbasy. Zapraszam do wypróbowania!
środa, 22 października 2014
Tarta z kaszanką i kapustą
Moja wariancja na temat często pojawiającego się dania w kuchni mojej mamy czyli kaszanki z kapustą kiszoną i puree. U mnie wersji - tarta. Łatwa w przygotowaniu i tania. Nie wymaga używania wyszukanych składników a zachwycająca smakiem
wtorek, 21 października 2014
Sernik "Snickers"
Bardzo puszysty sernik z
kawałkami orzechów laskowych, masy kajmakowej i zatopionymi
kawałkami batoników snickers. Z pewnością nie jest tradycyjny ale
za to bardzo smaczny.
Przepis z gazety "Ciasta na Stół" autorstwa M. Tabarczyk po małych modyfikacjach.
poniedziałek, 20 października 2014
niedziela, 19 października 2014
Sałatka z boczniakami i kalafiorem
Boczniaki są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasu
foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. W
połączeniu z czerwoną papryką i kalafiorem tworzą nie tylko smaczną ale i
zdrową sałatę.
czwartek, 16 października 2014
Chlebek paprykowy
16 października to Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji polecam chlebek z płatkami słodkiej papryki, które dodają chlebkowi ciekawego smaku i aromatu.
wtorek, 14 października 2014
Kluseczki z cukinii
Zapraszam na pyszne kluseczki z cukinii z dodatkiem mąki razowej.
Cukinia jest bardzo smaczna i niskokaloryczna, dzięki niej klasyczne
kluski przygotowywane na ziemniakach będą nie tylko zdrowsze i
mniej tuczące, ale też ich smak będzie zupełnie inny.
poniedziałek, 13 października 2014
Chleb samo zdrowie
Domowy chleb nie ma sobie równych.
Zapach unoszący się w domu sprawia, że marzymy o jeszcze ciepłej
skibce z masełkiem. Ten chlebek jest nie tylko pyszny ale tez
zdrowy. Przygotowany z pełnoziarnistej mąki, z dodatkiem
wspomagających perystaltykę płatków owsianych i pestek dyni
pełnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, B i E.
niedziela, 12 października 2014
Pałki kurczaka w coli
Kurczaka lubią wszyscy. W wersji
glazurowanej w coli, doprawiony sosem sojowym oraz ostrym tabasco i
pieprzem cayenne jest wyjątkowo smaczny. Mięciutki, soczysty, lekko
słodki... idealny!
sobota, 11 października 2014
Pieczone roladki z piersi kurczaka
Pyszna propozycja
dla osób dbających
o sylwetkę.
Roladki z piersi kurczaka wypełnione warzywami, pieczone bez dodatku
tłuszczu i zawinięte
w szynkę
szwarcwaldzką.
Palce lizać!
piątek, 10 października 2014
Krem "Monte"
Deser inspirowany przepysznym kremem
Monte... jedwabisty, kremowy, czekoladowo-orzechowy. PRZEPYSZNY!
czwartek, 9 października 2014
Słodko-kwaśny krem dyniowy
Jest wiele wersji
tej kultowej, jesiennej zupy. Najczęstsza na słodko, na ostro... ja
proponuje wariant słodko-kwaśny z pikantną nutą, który wymyślił
mój mąż, który nie przepada za daniami na słodko. Ta propozycja
przypadnie do gustu osobom lubiącym potrawy wyraziste w smaku i o
kremowej konsystencji.
wtorek, 7 października 2014
Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami
Korzystając z
darów jesieni polecam pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad
na bazie leśnych grzybów z dodatkiem suszonych pomidorów,
kremowego sosu śmietankowego i chrupiących orzechów. A wszystko to
z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i
miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :)
poniedziałek, 6 października 2014
Dynia marynowana z marchewką
Tradycyjnie
marynowana dynia przygotowywana jest z dodatkiem przypraw
korzeniowych, cynamonu, goździków. Ja wolę ją w wersji z liściem
laurowym, gorczycą i zielem angielskim. Mimo iż przyprawy są
raczej wytrawne to dzięki dodatkowi cukru zalewa jest lekko słodka.
Polecam jako przekąskę, dodatek do dań a także wypieków.
niedziela, 5 października 2014
Tort węgierski
Tort jest przepyszny, kremowa góra z
intensywnym aromatem wanilii, alkoholizowane wiśnie, i pyszny czekoladowy spód.
Marzenie każdego łasucha!
piątek, 3 października 2014
Szynka w miodowej glazurze
Pieczona
szynka w miodowo-balsamicznej glazurze świetnie się sprawdza
zarówno jako danie obiadowe jak również na zimno jako wędlina do
pieczywa. Doskonale wpisuje się w trend „wiem co jem” i
zdecydowanie wygrywa ze sklepowymi wędlinami. Ma delikatnie słodkawy
posmak i wyraźny aromat majeranku.
czwartek, 2 października 2014
Makaron z grzybami i sosem śmietanowym
Póki sezon grzybowy w pełni polecam ten
bardzo szybki i łatwy obiad. Sycący pełnoziarnisty makaron w
połączeniu z kremowym, śmietankowym sosem, wyrazistymi grzybami i
słodkawą cebulka stanowią przepyszne połączenie.
środa, 1 października 2014
Marynowane borowiki
Dzisiejszy
wypad do lasu zaowocował spora ilością małych borowików. Takie
małe kształtne sztuki są idealne do marynowania. Nie tylko
ślicznie wyglądają ale przede wszystkim doskonale smakują. Są
świetne nie tylko jako przegryzka ale też dodatek do kolacji czy
obiadu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)