Absolutnie przepyszne kremowe
risotto z lekko słodkawą gruszką, aromatycznym białym winem,
cebulą i serem. Podana z dodatkiem świeżych pomidorków i rukoli
stanowi wyśmienite, pełnowartościowe danie obiadowe.
"Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie!
środa, 31 maja 2017
poniedziałek, 29 maja 2017
Żółty koktajl
Pyszny
i zdrowy koktajl pełen sezonowych owoców może być doskonałym
początkiem dnia. Świetnie sprawdzi się na śniadanie a także
podwieczorek. Uderzeniowa dawka witamin i błonnika w jednym
koktajlu.
piątek, 26 maja 2017
Grillowane roladki z śliwkami, boczkiem i cukinią
Bardzo proste w
przygotowaniu danie grillowe. Połączenie smaku lekko słodkawych
śliwek, wyrazistego boczku i ostrej musztardy smakuje nieco jak BBQ.
środa, 24 maja 2017
Naleśniki z ricottą i owocami
Naleśniki
większość przygotowuje na oko mieszając mąkę z jajkiem i
mlekiem. Polecam żebyście wypróbowali przepis wg Michela Roux.
Zakochacie się i wrócicie do łączenia składników na czuja :)
poniedziałek, 22 maja 2017
Chleb ryżowy (bezglutenowy, bez drożdży)
Chleb
z tego przepisu bardzo łatwo przygotować i nie wymaga wymyślnych
składników czy różnych rodzajów mąk bezglutenowych. Jego
postawą jest ryż z dodatkiem płatków owsianych i siemienia. Jest
zbity, mało puszysty i bardzo sycący. Świetnie się kroi i nie
kruszy.
piątek, 19 maja 2017
Pierś kurczaka grillowana w bazyliowym pesto
Bardzo proste w przygotowaniu lekkie
danie grillowe. Mięso wystarczy zamarynować w pesto dobę wcześniej
i przygotować na grillu lub patelni grillowej. Jest bardzo
aromatyczne z wyraźnym aromatem bazylii i czosnku.
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
sól
czarny pieprz
na pesto:
3 ząbki czosnku
pęczek świeżej bazylii
15 ml oliwy z oliwek
50g orzeszków piniowych lub włoskich
30g sera grana padano lub parmezanu
Sposób
przygotowania:
Przygotowujemy
pesto: Orzechy prażymy na suchej patelni – będą bardziej
aromatyczne. Bazylię
myjemy i osuszamy listki umieszczamy w pojemniku blendera razem z
obranymi ząbkami czosnku, orzechami, posiekanym serem i oliwą z
oliwek. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Opcjonalnie
możemy użyć gotowego peto.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy
papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. Nacieramy z obu
stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem a następnie
mieszamy z pesto. Zostawiamy w szczelnie zamkniętym pudełku w
lodówce na 24h.
Przygotowujemy na rozgrzanym grillu do
uzyskania złotego koloru.
Serwujemy z podpieczoną bagietką i
sałatką z pomidorów.
środa, 17 maja 2017
poniedziałek, 15 maja 2017
Roladki z tortilli z tuńczykiem
Wrapy z tortilli z wyrazistym
tuńczykiem, lekko pikantna rukolą i słodkawa kukurydza to świetna
propozycja na przekąski na przyjęcia. Równie dobrze sprawdzi się
jako pożywne i pełnowartościowe śniadanie. Gorąco polecam!
Subskrybuj:
Posty (Atom)