Agrest
niegdyś rósł w niemal każdym przydomowym ogródku. Dziś stracił
nieco na popularności. Warto do niego wrócić nie tylko ze względu
na pyszny, kwaskowy smak ale również bogactwo witamin. Zachęcam do
przygotowania krem agrestowego do deserów, wypieków lub jedzenia
samodzielnie.
"Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie!
poniedziałek, 31 lipca 2017
piątek, 28 lipca 2017
Bób z boczkiem i jajkiem w koszulce
Przepyszna, zdrowa
propozycja na lekki, letni posiłek. Bób i jajko bogate są w
białko, polecane sportowcom przy budowaniu masy mięśniowej. Danie
jest sycące, kolorowe i pyszne.
środa, 26 lipca 2017
Syrop wiśniowo-agrestowy
Gdy tylko zaczyna się sezon wiśniowy
przygotowuję syrop z agrestu i wiśni. Jest słodki, lekko kwaśny o
pięknym kolorze i orzeźwiającym smaku. Zaprawiam go do butelek
dzięki czemu nie muszę kupować sklepowych syropów o wątpliwych
składach.
poniedziałek, 24 lipca 2017
Jabłkowa owsianka z cynamonem
Przepyszna, zdrowa propozycja
śniadaniowa. Jabłko i cynamon dodają owsiance naturalnej słodyczy.
Doskonale smakuje z dodatkiem świeżych sezonowych owoców jak
truskawki czy borówki.
piątek, 21 lipca 2017
Gulasz śródziemnomorski
Gulasz kojarzy się z sycącym, ciężkim
daniem idealnym na zimną, jesienną aurę. Ten gulasz całkowicie
obala ten mit! Pełen kolorowych warzyw i różnorodnych smaków jest
fantastyczną propozycją na letni obiad.
środa, 19 lipca 2017
Wiśnie zapiekane pod migdałową kruszonką
Doskonały
sposób na szybką i smaczną słodką przekąskę lub deser do kawy.
Robi się szybko a znika jeszcze szybciej. Z powodzeniem możemy wykorzystać też inne owoce sezonowe, choć migdały najlepiej komponują się właśnie z wiśniami.
poniedziałek, 17 lipca 2017
Zupa z zielonych warzyw
Brokuły,
kalafior, szpinak, cukinia, gruszka… czego nie ma w tej zupie.
Bogactwo smaków różnych warzyw łączy się w bardzo smacznej,
pożywnej zupie, którą z powodzeniem możemy przygotować w wersji
z kawałkami warzyw jak i jako zupę-krem.
piątek, 14 lipca 2017
Dżem wiśniowo-rabarbarowy z truskawką
Moje dzieciaki uwielbiają dżemy. Często
próbuję nowych połączeń smakowych, aby nie było nudno. Ten jest
wyjątkowo pysznym eksperymentem. Wyrazista wiśnie, kwaskowy rabarbar i słodycz truskawki w jednym słoiczku. Gorąco polecam!
środa, 12 lipca 2017
Grzanki z pastą z bobu
Pasta o delikatnie czosnkowym smaku, który
świetnie komponuje się z ostrą papryką i wyrazistym bobem.
Odrobina masła dodaje delikatności. W zestawieniu z chrupiącymi
grzankami stanowi idealne letnie śniadanie.
poniedziałek, 10 lipca 2017
Truskawkowa kasza jaglana
Kasza
jaglana na mleku z sezonowymi truskawkami zachwyci nie tylko dzieci
ale i miłośników obiadów na słodko. Kasza jest dobrym źródłem
węglowodanów i błonnika a owoce witamin.
piątek, 7 lipca 2017
Śniadaniowe jajka z cukinią i grzybami
Lubię
grzyby i jajka. Dlatego też połączyłam je w daniu śniadaniowym,
które nie tylko jest pyszne i pożywne, ale także da nam energię
na cały poranek.
środa, 5 lipca 2017
Fasolka szparagowa na zimę
Przygotowana
w ten
sposób
fasolka
smakuje
po
bardzo
podobnie
do świeżej.
Jest
to świetny sposób
na zachowanie
smaku
lata
na zimowe
obiady.
poniedziałek, 3 lipca 2017
Koktajl truskawka-arbuz-banan
Nie ma nic lepszego w upalny dzień niż
pyszny orzeźwiający owocowy koktajl ze świeżych owoców. Ten
oparty jest na samych świeżych owocach. Prawdziwa bomba witaminowa!
Subskrybuj:
Posty (Atom)