Ciasto
jest przepyszne! Nie znam osoby która by się na nie skusiła.
Zawsze jest silnie wyczekiwanym elementem spotkań przy kawie czy
imienin.
Mnóstwo orzechów, jabłko, aromat cynamonu i przypraw korzennych...
do tego nie ma opcji żeby się nie udało (nawet jeśli masz dwie lewe ręce do pieczenia) ;)
Składniki:
(na
formę o wielkości 25cm x 25cm)4
całe jajka
1
1/4 szklanki cukru
½
szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1
łyżeczka przyprawy do piernika,
1 szklanka orzechów włoskich
4 jabłka obrane, pokrojone w kostkę
1 szklanka orzechów włoskich
4 jabłka obrane, pokrojone w kostkę
Do
dekoracji:
Pól
tabliczki czekolady białej
Pól
tabliczki czekolady gorzkiej
Płatki
migdałów
Sposób wykonania:
Białka z cukrem ubić na puch, dodawać po jednym żółtku i stopniowo olej. Przesiać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem i przyprawą do piernika. Dodawać stopniowo, cały czas miksując. Na końcu dołożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz wsypać orzechy.
Wszystko
delikatnie wymieszać.
Blaszkę
wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć
papierem do pieczenia, wlać ciasto.
Piec
50-60 minut do czasu gdy włożony w środek formy patyczek nie jest
oblepiony ciastem.
Dekoracja:
Ciasto
dekorować rozpuszczona w kąpieli wodnej ciemną i białą
czekoladą, a następnie posypać płatkami migdałów.
Pyszne ciasto :) polecam :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zabrać się za to ciasto! Bogactwo orzechów kusi :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Fantastyczna lektura, która na pewno zostanie w mojej pamięci. Dziękuję autorowi za wspaniałe słowa. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńSprawdź to,
Odwiedź naszą galerię zdjęć, Wejdź na stronę,
Czytaj dalej