Wegetariańska propozycja smacznej
zapiekanki na bazie kaszki kukurydzianej i wyrazistej bryndzy.
"Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie!
piątek, 30 stycznia 2015
środa, 28 stycznia 2015
Smarowidło babuni
Ostrzegam... dzisiaj dietetycznie nie będzie ;) ale za to na pewno pysznie!
Przepyszne
domowe smarowidło do chleba, które zawsze możemy mieć w spiżarce,
w oczekiwaniu na moment, kiedy będzie potrzebne. Jest bardzo mięsne
i nie zbyt tłuste z wyraźnie wyczuwanym aromatem cebuli i
majeranku.
niedziela, 25 stycznia 2015
Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą
Quiche powstał z potrzeby chwili, kiedy z powodu awarii nie mogłam skorzystać z płyty grzewczej. Jest to danie, które w całości powstaje w piekarniku. Pełnoziarniste ciasto, duża dawka przygotowywanych bez tłuszczy warzyw i przepyszny tuńczyk składają się na zdrowe i smaczne danie.
wtorek, 20 stycznia 2015
Sałatka z roszponką i bryndzą
Świeża,
wiosenna sałatka z wyrazistym smakiem bryndzy i orzechowym aromatem
roszponki podkreślonym ziołowym winegretem.
sobota, 17 stycznia 2015
Pieczeń rzymska z soczewicą
Bardzo lubię pieczeń rzymską bo jest
nieskomplikowana i mało angażująca w przygotowaniu. Soczewica
która jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka i ma
niski indeks glikemiczny sprawia, że pieczeń jest zdrowa i
niskokaloryczna.
środa, 14 stycznia 2015
Czy z tej mąki będzie chleb?
Maka to produkt, który można znaleźć chyba w każdej kuchni (nawet tej mało eksploatowanej). Warto zaznajomić się z jej typami, rodzajami i zastosowaniem.
Mąka
jest to produkt powstały w wyniku silnego rozdrobnienia ziarna zbóż.
Cechuje się drobną granulacją i sypką konsystencją.
W
zależności od rodzaju zboża z którego otrzymano mąkę może być
zastosowana do różnych celów - spożywczych, paszowych lub
przemysłowych. Powszechnie używana do produkcji pieczywa, wyrobów
cukierniczych oraz makaronów.
Produkcja
mąki polega na przemiale ziarna, tzn. na mechanicznym rozdrobnieniu
oczyszczonego ziarna, tak aby oddzielić centralną części ziarna,
to jest bielma mącznego od zewnętrznej warstwy ziarna - to jest
okrywy owocowo-nasiennej. W ten sposób z rozdrobnionego bielma
wytwarzana jest mąka, a oddzielona warstwa owocowo-nasienna tworzy
otręby. Proces produkcji polega na wielokrotnym, etapowym
rozdrobnieniu ziarna oraz ich sortowaniu i odsiewaniu.
wtorek, 13 stycznia 2015
poniedziałek, 12 stycznia 2015
"Czerwone diamenty" czyli jagody goji
Kolcowój
pospolity, zwany też szkarłatnym, a dokładniej jego owoce - jagody
goji (Lycium barbarum) znane są w Azji od tysięcy lat.
Nie
ma wątpliwości, że jagody goji charakteryzuje obecność wielu
cennych dla zdrowia składników. Mają zawierać witaminę C, E,
Witaminy z grupy B, selen, żelazo, cenne białka, błonnik, sterole
roślinne rozprawiające się z cholesterolem, cynk, potas, wapń
oraz wspierać odporność.
Bardzo trudno ustalić jednak, ile ich jest. Rozbieżności na stronach w całości poświęconych "cudownym owocom" jest ogromna z uwagi na naturalne pochodzenie produktu i w zależności od jakości jagód, ich pochodzenia, czy nawet pogody w sezonie upraw.
Bardzo trudno ustalić jednak, ile ich jest. Rozbieżności na stronach w całości poświęconych "cudownym owocom" jest ogromna z uwagi na naturalne pochodzenie produktu i w zależności od jakości jagód, ich pochodzenia, czy nawet pogody w sezonie upraw.
Niemniej
mimo iż nie jesteśmy w stanie określić dokładnych wartość
zawartości witamin i mikroelementów, bezdyskusyjnym pozostaje fakt,
iż jagody goji zwane również „czerwonymi diamentami”
korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
niedziela, 11 stycznia 2015
Ciasteczka digestive
Digestive
to najbardziej popularne ciasteczka w UK. Są kruche, pełnoziarniste,
o charakterystycznym słodko - słonym smaku. Najlepsze z mleczną
czekoladą.
piątek, 9 stycznia 2015
Pasta z makreli
Pasta z makreli
często gości w moim domu jako dodatek do pieczywa na kolację
(niekoniecznie w piątek). Makrela jest świetnym źródłem białka
oraz kwasów omega-3 a cebula i szczypiorek mają właściwości
bakteriobójcze i poprawiają odporność organizmu.
środa, 7 stycznia 2015
Imprezowe tarteletki porowo-cebulowe
Małe , niezobowiązujące tarteletki są
świetna propozycją na przekąski, przystawki czy przyjęcia
karnawałowe, urodzinowe czy sylwestrowe. Spód z ciasta można
przygotować i podpiec nawet kilka dnie wcześniej i przechowywać w
lodówce. Wtedy przygotowanie tej smacznej przekąski i zabierze nam
więcej niż 20 minut.
poniedziałek, 5 stycznia 2015
Sałatka z selerem i żurawiną
Sałatka którą w naszej rodzinie przygotowuje każdy na różne
okoliczności. Przy czym każdy modyfikuje ją z ze swoimi ulubionymi
dodatkami. Ja do wariantu podstawowego dodałem chrupiące orzechy i seler
naciowy, które doskonale się komponują i łamią słodki smak żurawiny.
sobota, 3 stycznia 2015
piątek, 2 stycznia 2015
Subskrybuj:
Posty (Atom)