Jeśli
lubicie konfitury wiśniowe i czekoladę. Koniecznie musicie
spróbować czekowiśni. Słodka, czekoladowa z aromatem migdałowego
amaretto. Najlepsza do wyjadania łyżeczka prosto ze słoika.
Proponuje od razu zrobić podwójna porcję… i tak szybko zniknie
"Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie!
piątek, 29 lipca 2016
środa, 27 lipca 2016
Pieczarka w klopsie
Klopsiki
z mięsa drobiowego z bogatym wnętrzem są ciekawą odmianą
klasycznych pulpetów. Pieczarka schowana w środku klopsika jest
miłą niespodzianką i smacznym przełamaniem smaku mięsa.
Składniki:
poniedziałek, 25 lipca 2016
Sałatka a’la Cezar z kurczakiem
Absolutnie
przepyszna sałatą z chrupiącą, świeżą sałata, fasolką
szparagową, aromatycznym kurczakiem, i chrupiącymi grzankami
skropiona wyrazistym sosem na bazie anchois i musztardy. Palce
lizać!
Składniki:
piątek, 22 lipca 2016
Chleb z pesto bazyliowym
Lubię
zapach domowego chleba, ale zapach chleba bazyliowego to po prostu...
bajka! Zwarty miąższ, wyraźny aromat pesto i szybkie znikanie to
jego znaki rozpoznawcze :)
Składniki:
środa, 20 lipca 2016
Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim
Soczyste
mięso, delikatna słodycz buraczków, chrupiące orzechy a wszystko
to ukryte pod złocistym ciastem francuskim.
Składniki:
poniedziałek, 18 lipca 2016
Młoda kapusta z agrestem
Przepis na ta kapustę przywiozła moja
mama z Niemiec. W południowych rejonach kraju naszych sąsiadów ten
przepis jest bardzo popularny. Połączenie kwaśnego agrestu z młoda
kapusta i wiosennym koperkiem jest może nieco dziwne ale doprawdy
wyborne.
Składniki:
piątek, 15 lipca 2016
Placek z agrestem
Placek jest przepyszny... puszysty i
wilgotny. Doskonale smakuje z owocami kwaśnymi np. rabarbarem,
agrestem, kwaśnymi jabłkami. Można go dowolnie modyfikować
wykorzystując dostępne aktualnie owoce. Jest bardzo łatwy i szybki
w przygotowaniu. Gwarantuje, że bardzo szybko zniknie ze stołu :)
Składniki:
(na
blachę o wymiarach 25cm x 25cm)
środa, 13 lipca 2016
Dżem agrestowy z skórką cytrynową
Agrest zawiera naturalne pektyny dzięki
czemu dżem ma dobrą konsystencję bez potrzeby dodawania produktów
typu „fix”. Kwaśnawy smak agrestu z lekką nutą cytrusową
doskonale kontrastuje z słodyczą dżemu.
Składniki:
poniedziałek, 11 lipca 2016
Sałatka z groszkiem i ryżem
Ta sałatka to
świetny pomysł na przyjęcia ale też obiad do pracy. Stanowi
zbilansowany posiłek ze złożonymi węglowodanami z ryżu, zdrowymi
tłuszczami omega z orzechów i świeżymi warzywami.
Składniki:
piątek, 8 lipca 2016
Pieguski
Super łatwe i super pyszne. Sklepowe
pieguski zna każdy. Polecam przygotować te pyszne ciasteczka z
czekoladą i orzechami w domu. Robi się je szybko i równie szybko
znikają. Przepis Doroty Świątkowskiej.
Składniki:
środa, 6 lipca 2016
Gulasz wieprzowy z groszkiem
Miękkie soczyste mięso w wyrazistym
sosie z dodatkiem słodkawego zielonego groszku to pyszna propozycja
na wiosenny obiad. W towarzystwie kluseczek będzie naprawdę pyszny.
Składniki:
poniedziałek, 4 lipca 2016
Groszek z ricottą i pomidorkami
Najprostsze danie zwykle są najlepsze.
Tak jest też w przypadku tej pysznej sałatki z zaledwie kilku
składników. Gorąco polecam!
Składniki:
piątek, 1 lipca 2016
Torcik orzechowy bez pieczenia
Kiedy
pierwszy raz zobaczyłam ten przepis bardzo mi się spodobał bo jest
łatwy w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Torcik jest wyraźnie
orzechowy i bardzo słodki. Z racji tego, że jest twardy trudno się
go kroi, dlatego też można przygotować do w formie „ciasteczek”
i każdą z warstw osobno pokroić na małe porcje. Przepis z książki
„Pyszne 25” A. Starmach.
Składniki:
Subskrybuj:
Posty (Atom)