Puszyste w środku, chrupiące z
zewnątrz, ze słodkawa cebulą i aromatem szałwii.
"Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie!
środa, 30 grudnia 2015
poniedziałek, 28 grudnia 2015
Truskawki w szampanie
Prosty
a zarazem wykwintny deser z truskawek i wina musującego to świetna
propozycja na romantyczną kolację we dwoje, noc Sylwestrową czy
Walentynki. Smak lekko kwaskowych truskawek i aromatycznej skórki
cytrynowej został przełamany słodką bitą śmietaną.
czwartek, 24 grudnia 2015
Wesołych Świąt
Wspaniałych świąt Bożego Narodzenia
spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze.
spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze.
Świąt pełnych miłości, życzliwości i pysznej rybki ;)
życzy Sandra
życzy Sandra
(pyrynagaz.blogspot.com)
środa, 23 grudnia 2015
Sernik mamy (tradycyjny)
Przepyszny
wilgotny sernik przepisu mojej mamy.
Tradycyjny i bez "udziwniania" z całą masą twarogu i jaj ;)
Nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie czy
Wielkanoc.
wtorek, 22 grudnia 2015
Miodownik z kokosem i karmelowym słonecznikiem
Tradycyjny
miodownik w nieco odświeżonym wydaniu z blatem kokosowym i
karmelizowanym słonecznikiem.
Smakuje trochę jak ciasto karmelowe/snickersowe.
Najlepiej upiec je przynajmniej dzień przed planowanym podaniem, aby blaty miodowe zmiękły.
poniedziałek, 21 grudnia 2015
Pierniczki na szybko
Jeśli
przegapiliście czas na przygotowanie tradycyjnego, staropolskiego
ciasta na pierniczki to nic straconego. Te są miękkie zaraz po
przygotowaniu i takie zostają nawet na kilka tygodni. Można je
upiec nawet w Wigilię i zapewniam , ze nie będą twarde. Najlepsze
w polewie lukrowej!
sobota, 19 grudnia 2015
Pierogi z kapustą i grzybami
Tradycyjne pierogi wigilijne z kapusta i
grzybami to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Lekko kwaskowa
kapusta świetnie współgra z wyrazistymi grzybami i cieniutkim,
smacznym ciastem.
piątek, 18 grudnia 2015
Cynamonowe choinki z czekoladą
Kruche,
maślane, z czekoladą... ciasteczka którym nic nie brakuje.
Schowaj
je głęboko bo znikną zanim się obrócisz ;)
środa, 16 grudnia 2015
Karp marynowany w cebuli i majeranku
Karp
wykonany w ten sposób jest przepyszny, aromatyczny i co
najważniejsze pozbawiony posmaku mułu. Osobiście nie lubię i nie
jadam karpia, ten jest wyjątkiem.
Ma też inna ważna zaletę...
można go przygotować rano a przed samą wieczerzą wigilijną tylko
włożyć do piekarnika oszczędzając sobie pracy.
Przepis od koleżanki Klaudyny :)
sobota, 12 grudnia 2015
Polędwiczka w paście oliwkowej i cieście francuskim
Soczyste
polędwiczki, otulone chrupiącym ciastem francuskim i wyrazistą
pastą z czarnych oliwek. Świetna propozycja na niedzielny obiad czy
rodzinne przyjecie.
piątek, 11 grudnia 2015
Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek
Ciasto
ma wyraźny smak bananów przełamany kwaskowym jabłkiem. Jest
wilgotne i zwarte, nieco zbliżone konsystencją do brownie. Świetnie
sprawdzi się dla osób dbających o dietę.
środa, 9 grudnia 2015
Gorąca czekolada
Gęsta,
bardzo czekoladowa i niezbyt słodka. Najlepsza z dużym kleksem
bitej śmietany i wiórkami czekoladowymi.
poniedziałek, 7 grudnia 2015
Prościutka sałatka
Przepis
na tą sałatę mama w swoich zborach od lat. Chętnie przygotowuję
ta sałatkę na wszelkie przyjęcia bo cieszy się dużym
powodzeniem i jest prościutka w przygotowaniu :)
sobota, 5 grudnia 2015
'Caprese' na ciepło z buraczkami
Caprese
to tradycyjna włoska przekąska z pomidorów, bazylii i mozzarelli.
Równie smacznie przedstawia się jej wersja przygotowana na ciepło
ze słodkawymi burakami, kremową, delikatną mozzarellą i lekko
ostra rukolą. Świetne danie na przyjęcia czy lekki obiad lub jako
przystawka, sałatka.
piątek, 4 grudnia 2015
Ciasto czekoladowe z burakami
Od
dawna chodziło za mną ciasto z burakami. Właściwie odkąd
pierwszy raz je zobaczyłam wiedziałam że kiedyś je przygotuję.
Dwa samotne buraki, które znalazłam z lodówce to trochę za mało
na jarzynkę, ale na ciasto czekoladowe w sam raz.
Ciasto
jest bardzo czekoladowe, niezbyt słodkie a jego słodycz jest
wyważona. Buraki są zupełnie niewyczuwalne w smaku a dają ciastu
wilgotną konsystencję. Idealne z kleksem gęstego jogurtu greckiego
czy rozetką bitej śmietany.
środa, 2 grudnia 2015
Uszka z grzybami i orzechami włoskimi
Przepyszne
mięciutko ciasto, wyrazisty farsz i chrupiące orzechy. Uszka
marzenie!
Polecam w zestawieniu z barszczem z pieczonych buraków.
Subskrybuj:
Posty (Atom)