Barszcz to żelazny punkt wigilijnego
menu. Przygotowany z pieczonych buraków ma głęboki lekko słodkawy
smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie.
Najlepszy jest przygotowany dzień wcześniej taka aby smaki i
aromaty dobrze się połączyły.
Składniki:
Na barszcz:
1,5kg buraków
1 l bulionu
duża cebula
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
6-8
ziaren czarnego pieprzu
6 suszonych grzybów
2 łyżki octu winnego
sól
cukier
6 suszonych grzybów
2 łyżki octu winnego
sól
cukier
Na uszka:
300g maki pszennej tortowej
żółtko jajka
160ml gorącej wody
50g miękkiego masła
szczypta soli
około 20 suszonych grzybków
kiszona kapusta
2 łyżki masła
sól, czarny pieprz
Wykonanie:
Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i
zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C
przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
Grzyby (zarówno do zupy jak i do uszek)
gotujemy w niedużej ilości wody (wywar zachowujemy). Kilka
pozostawiamy do barszczu, resztę drobno siekamy.
Wywar z gotowania grzybów łączymy z 1l
bulionu. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, opieczoną cebulę,
ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu i gotujemy na małym
ogniu aż barszcz nabierze intensywnej barwy i buraczanego smaku.
Dodajemy całe ząbki czosnku i ocet. Doprawiamy do smaku solą,
cukrem i ewentualnie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed
podaniem odcedzić i podgrzać ale nie zagotować bo straci kolor!
Uszka: W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Z maki, żółtka, masła, wody i
szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko
rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć
łyżeczkę farszu. Zlepić formując uszko. Gotować w osolonym
wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń