poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Chleb trzyskładnikowy (bezglutenowy, bez drożdży)

Kasza gryczana niepalona, woda i sól – te trzy składniki wystarczą żeby upiec nadzwyczajny i super-zdrowy chleb bezglutenowy. Jego wyjątkowość tkwi w sposobie przygotowania - moczeniu kaszy do uzyskania czegoś na kształt zakwasu. Dzięki temu chleb ma fajną konsystencję i sprężystość, całkiem jak "zwyczajny" chleb pszenny i w ogóle się nie kruszy. 

 

Składniki:
400g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
2 szklanki letniej wody
łyżeczka soli

opcjonalnie:
szklanka ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane itp.)
szklanka orzechów (dowolnych)
suszone pomidory w oleju
lub cokolwiek chcemy :)

Sposób przygotowania:
Kaszę gryczana biała niepaloną zalewamy lenia wodą i pozostawiamy na 48h. W tym czasie ziarna zaczną fermentować, niektóre mogą skiełkować ale nie zawsze ma to miejsce. Większość wody zostanie wchłonięta przez kaszę. W ciągu dwóch dni fermentacji kilkukrotnie mieszamy kaszę. Po tym czasie miksujemy kaszę z wodą. Dodajemy łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Na tym kończy się przepis podstawowy. Jeśli chcecie go wzbogacić jakimiś dodatkami dodajcie je teraz.
Blachę o wymiarach 21cm x 11cm (chlebową) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Ciasto w foremkach zostawiamy na ok. 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, na przykład w zimnym piekarniku. Po tym czasie ciasto powinno nieco podrosnąć. Możemy też upiec je od razu ale wtedy będzie mniej napowietrzone. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 55-60 minut (do tzw „suchego patyczka”. Studzimy na kratce. Kroimy po wystudzeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly