piątek, 27 listopada 2015

Wiewiórka

Ciasto jest przepyszne! Nie znam osoby która by się na nie skusiła. Zawsze jest silnie wyczekiwanym elementem spotkań przy kawie czy imienin.
Mnóstwo orzechów, jabłko, aromat cynamonu i przypraw korzennych...
do tego nie ma opcji żeby się nie udało (nawet jeśli masz dwie lewe ręce do pieczenia) ;)



 


Składniki:
(na formę o wielkości 25cm x 25cm)4 całe jajka
1 1/4 szklanki cukru
½ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
1 szklanka orzechów włoskich
4 jabłka obrane, pokrojone w kostkę

Do dekoracji:
Pól tabliczki czekolady białej
Pól tabliczki czekolady gorzkiej
Płatki migdałów


Sposób wykonania:

B
iałka z cukrem ubić na puch, dodawać po jednym żółtku i stopniowo olej. Przesiać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem i przyprawą do piernika. Dodawać stopniowo, cały czas miksując. Na końcu dołożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz wsypać orzechy.
Wszystko delikatnie wymieszać.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
Piec 50-60 minut do czasu gdy włożony w środek formy patyczek nie jest oblepiony ciastem.

Dekoracja:
Ciasto dekorować rozpuszczona w kąpieli wodnej ciemną i białą czekoladą, a następnie posypać płatkami migdałów.


3 komentarze:

  1. Moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu zabrać się za to ciasto! Bogactwo orzechów kusi :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly