sobota, 22 sierpnia 2015

Chleb samo ziarno (bez mąki)

Pomysł upieczenia chleba z samych ziaren chodził za mną już od dawna. Kiedyś kupiłam taki w pobliskiej piekarni i nie mogłam o nim zapomnieć. Był pyszny ale też drogi - 300g bochenek (czy raczej bocheneczek) 12zł.
Później znalazłam w jednym z dyskontów mieszankę do wypieku chleba z ziaren w całkiem zjadliwej cenie 3,99zł za podobnej wielkości bochenek.
Tylko po co kupować mieszankę skoro mogę ją zrobić sama i to z takich ziaren jakie lubię?
Drogą doświadczalną opracowałam swoją własną wersję.
Taki chlebek jest nie tylko bardzo zdrowy ale również oryginalny w smaku. Bez mąki, drożdży, spulchniaczy i sztucznych dodatków.
Polecam upiec go wieczorem. Przez noc wystygnie i będzie jak złoto na śniadanko. Gorąco polecam!






Składniki:
(na małą formę o wymiarach 20cm x 12cm)
60g siemienia lnianego
60g nasion słonecznika
40g białego sezamu
40g pestek dyni
100g płatków owsianych
20g (2 łyżki)oleju rzepakowego
20g miodu (około 1 łyżki)
łyżeczka soli
230g wody (niepełna szklanka)

Wykonanie:

Odważamy nasiona i płatki owsiane. Dolewamy wodę i olej oraz dokładamy miód i łyżeczkę soli. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ja używam małej foremki o wymiarach 20cm x 12cm, dodawanej do wspomnianej na początku mieszanki do wypieku chleba ale jeśli nie dysponujecie taką można użyć aluminiowej foremki do pasztetów i zwiększyć ilość składników dwukrotnie.

Masę przekładamy do formy i kilkukrotnie upuszczamy na blat a niewielkiej wysokości aby pozbawić masę pęcherzyków powietrza. Zostawiamy na 2h.

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190stopni C i pieczemy chleb około 70 minut. Chleb zostawiamy do wystudzenia w piekarniku i kroimy dopiero po wystygnięciu.

Najlepiej chleb upiec wieczorem. Do ran wystygnie i będzie idealny na zdrowe, pyszne śniadanko.




7 komentarzy:

  1. już jedna kromka takiego chleba potrafi nasycić! :)

    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli podwoję ilość składników to ile czasu muszę piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem szczerze że zawsze piekę may chlebek z podanych składników. Myślę, że podwójny trzeba piec przynajmniej 20 minut dłużej. Trzeba go obserwować i w odpowiednim momencie wyciągnąć ;)
      pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo:) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Czy można czymś zastąpić miód?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, eksperymentuje
    z chkebami ziarnistymi. Ten chleb jest następny w kolejce. Jedno pytanie:czy kruszy się podczas krojenia?pozdrawiam,paulina

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeżeli kroimy go po wystygnięciu to się nie kruszy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly