poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Kurczak curry w 15 minut

Przepis na kurczaka curry podpatrzyłam u teściowej, która wykorzystuje je jako szybkie, danie obiadowe.
Czas jego przygotowania determinuje czas gotowania makaronu czy ryżu, a składniki na jego przygotowanie niemal każdy ma w domu. Do tego jest po prostu przepyszne!






Składniki:

500g piersi z kurczaka
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
sól, czarny pieprz, curry, kurkuma
200ml śmietanki słodkiej
200ml bulionu
łyżka mąki pszennej

makaron/ryż


Sposób przygotowania:

Makaron/ryż gotujemy w osolonej wodzie al dente.

Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła oraz łyżkę oliwy i przesmażamy kurczaka. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz curry. Mięso podlewamy bulionem lub ewentualnie wodą. Gotujemy około 5 minut. Śmietankę wymieszaną z łyżką mąki hartujemy niewielka ilością odlanego płynu z kurczaka i dolewamy do mięsa. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu aż sos się zagęści. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, kurkumą oraz przyprawą curry.
Serwujemy z ryżem lub makaronem posypane natką pietruszki.

6 komentarzy:

  1. Pyszne danie, idealne dla mnie bo jestem mega fanką piersi z kurczaka.
    Z makaronem/ ryżem idealne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie. wygląda bardzo apetycznie. Bardzo lubię tak podanego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka smietanka zostala dodana? ilu % ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja używam 12% bo nie lubię jak danie jest za tłuste. Ale wg gustu można użyć nawet 30% ;)
      pozdrawiam

      Usuń
    2. Zamiast smietany mozna dodac mleczko kokosowe , jeszcze lepiej smakuje

      Usuń
  4. Tez użyłam mleczka kokosowego i jogurtu naturalnego było przepyszne

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly