wtorek, 11 sierpnia 2015

Ogórki słodko-kwaśne z curry

Już na drugi dzień po przygotowaniu możemy zacząć szperać w słoiku w którym znajdziemy lekko słodkie, octowe ogórki z wyraźnym posmakiem curry.
Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, obiadu lub na kanapkę.
Przepis z bloga namiotle.pl po moich modyfikacjach.




Składniki:

(na 5 słoików po 450ml)
1,5 kg ogórków gruntowych
2 litry wody
1/3 szklanki soli morskiej
ziele angielskie
ziarna pieprzu
po łyżeczce gorczycy do każdego słoika
po jednym listku laurowym do słoika

zalewa:
1 szklanka octu
2,5 szklanki cukru
5 szklanek wody
2 łyżeczki curry



Sposób przygotowania:
Słoiki i nakrętki sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni C przez 20 minut.
Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i tniemy ze skórą na dość cienkie plasterki.
2 litry wody lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Zalewamy ogórki na 2 godziny. Odlewamy wodę, a ogórki ściśle układamy w przygotowanych wcześniej słoikach. Do każdego słoika wsypujemy kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego, po łyżeczce gorczycy oraz listek laurowy. Gorczycę możemy wcześniej uprażyć przez chwilę w gorącym oleju. Uzyska ostrzejszy aromat.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z cukrem, curry i octem. Gorącą zalewę wlewamy do ogórków. Zakręcamy i pozostawiamy do wystudzenia wieczkiem do dołu.


2 komentarze:




  1. A czy nie trzeba jeszcze pare minut gotowac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cześć,
      nie ma takiej potrzeby
      pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly