środa, 5 lipca 2017

Fasolka szparagowa na zimę

Przygotowana w ten sposób fasolka smakuje po bardzo podobnie do świeżej. Jest to świetny sposób na zachowanie smaku lata na zimowe obiady.

 

Składniki:
fasolka szparagowa w dowolnej ilości
1l wody
szczypta kwasku cytrynowego
łyżeczka soli
łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 15 minut.
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i łyżeczką cukru. Do wrzątku wrzucamy fasolkę i gotujemy aż będzie półtwarda. Fasolkę przekładamy do wysterylizowanych słoików.
W garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem i kwaskiem. Na każdy litr wody dosypujemy po łyżeczce soli i cukru oraz szczyptę kwasku cytrynowego (około 1/8 łyżeczki).
Gorąca zalewą wypełniamy słoiki. Zakręcamy. Pasteryzujemy na sucho przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.

1 komentarz:

  1. Super ta fasolka wygląda. Może też bym sobie taką przygotowała?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly