piątek, 7 lipca 2017

Śniadaniowe jajka z cukinią i grzybami

Lubię grzyby i jajka. Dlatego też połączyłam je w daniu śniadaniowym, które nie tylko jest pyszne i pożywne, ale także da nam energię na cały poranek.


Składniki:
6 pieczarek
Sok z ½ cytryny
Mała biała cebula
1/3 cukinii
Łyżka masła
Łyżka oliwy
Jajko
Sól, czarny pieprz, tymianek, papryka w płatkach
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny, zalewamy woda tak, aby pokryła grzyby i zagotowujemy. Pozostawiamy w roztworze przez 10 minut.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oleju. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojona w słupki cukinie i plasterki grzybów. Przesmażamy razem kilka minut. Doprawiamy sola świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem oraz płatkami papryki. W środku warzyw robimy gniazdko w które wbijamy jajko. Czekamy Aż biało się zetnie a żółtko pozostanie płynne, co zajmie kilka minut. Jako solimy i pieprzymy. Jemy na ciepło z dodatkiem pieczywa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly