Lubię
grzyby i jajka. Dlatego też połączyłam je w daniu śniadaniowym,
które nie tylko jest pyszne i pożywne, ale także da nam energię
na cały poranek.
Składniki:
6
pieczarek
Sok
z ½ cytryny
Mała
biała cebula
1/3
cukinii
Łyżka
masła
Łyżka
oliwy
Jajko
Sól,
czarny pieprz, tymianek, papryka w płatkach
Sposób
przygotowania:
Pieczarki
oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny, zalewamy woda tak, aby
pokryła grzyby i zagotowujemy. Pozostawiamy w roztworze przez 10
minut.
Na
patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oleju. Cebulę kroimy w piórka
i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojona w słupki
cukinie i plasterki grzybów. Przesmażamy razem kilka minut.
Doprawiamy sola świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem oraz
płatkami papryki. W środku warzyw robimy gniazdko w które wbijamy
jajko. Czekamy Aż biało się zetnie a żółtko pozostanie płynne,
co zajmie kilka minut. Jako solimy i pieprzymy. Jemy na ciepło z
dodatkiem pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz