Kasza
jaglana na mleku z sezonowymi truskawkami zachwyci nie tylko dzieci
ale i miłośników obiadów na słodko. Kasza jest dobrym źródłem
węglowodanów i błonnika a owoce witamin.
Składniki:
(na 4 porcje)
szklanka kaszy jaglanej
2
szklanki mleka
sól
250kg truskawek
1-2 łyżki cukru (w zależności od
słodkości owoców)
Skórka starta z ½ cytryny
0,5 szklanki wody
łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi)
gałązka świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną wsypujemy na sito i
płuczemy zimną wodą a następnie przelewamy wrzątkiem. Pozwoli
nam to usunąć z kaszy goryczkę. Gotujemy w mleku z dodatkiem soli
aż kasza wchłonie cały płyn często mieszając. Jeśli cały płyn
zostanie wchłonięty a kasza będzie nadal twarda dolejmy nieco
mleka.
W
czasie gdy gotuje się kasza w osobnym garnku umieszczamy umyte,
odszypułkowane i podzielone na 2-4 części truskawki. Ścieramy
skórkę z połówki cytryny, dodajemy do truskawek. Dosypujemy
cukier, wkładamy gałązkę rozmarynu i doprowadzamy owoce do
wrzenia. W pól szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i
dolewamy do gotujących się truskawek. Gdy tylko skrobia się zetnie
wyłączamy palnik i wyciągamy rozmaryn.
Ugotowaną kaszę nakładamy na talerze i
polewamy frużeliną truskawkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz