poniedziałek, 10 lipca 2017

Truskawkowa kasza jaglana

Kasza jaglana na mleku z sezonowymi truskawkami zachwyci nie tylko dzieci ale i miłośników obiadów na słodko. Kasza jest dobrym źródłem węglowodanów i błonnika a owoce witamin.




Składniki:
(na 4 porcje)

szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
sól
250kg truskawek
1-2 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców)
Skórka starta z ½ cytryny
0,5 szklanki wody
łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi)
gałązka świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną wsypujemy na sito i płuczemy zimną wodą a następnie przelewamy wrzątkiem. Pozwoli nam to usunąć z kaszy goryczkę. Gotujemy w mleku z dodatkiem soli aż kasza wchłonie cały płyn często mieszając. Jeśli cały płyn zostanie wchłonięty a kasza będzie nadal twarda dolejmy nieco mleka.
W czasie gdy gotuje się kasza w osobnym garnku umieszczamy umyte, odszypułkowane i podzielone na 2-4 części truskawki. Ścieramy skórkę z połówki cytryny, dodajemy do truskawek. Dosypujemy cukier, wkładamy gałązkę rozmarynu i doprowadzamy owoce do wrzenia. W pól szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do gotujących się truskawek. Gdy tylko skrobia się zetnie wyłączamy palnik i wyciągamy rozmaryn.
Ugotowaną kaszę nakładamy na talerze i polewamy frużeliną truskawkową. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly