Pasta o delikatnie czosnkowym smaku, który
świetnie komponuje się z ostrą papryką i wyrazistym bobem.
Odrobina masła dodaje delikatności. W zestawieniu z chrupiącymi
grzankami stanowi idealne letnie śniadanie.
Składniki:
bób 500g
czosnek duży ząbek
sok z cytryny ¼ szt
masło 1 łyżka
sól
pieprz czarny mielony
płatki ostrej papryki
Sposób przygotowania:
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie z
dodatkiem łyżeczki cukru przez około 6 minut. Ostudzić, obrać i
rozdrobnić widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć
z bobem, sokiem z cytryny praz roztopionym masłem. Całość
doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i
wymieszać.
Pieczywo podpiec w tosterze lub
piekarniku, nałożyć pastę z bobu i posypać płatkami ostrej
papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz