wtorek, 26 sierpnia 2014

Nalewka z owoców czarnego bzu

Pozostając w klimacie owoców czarnego bzu...

Jeśli w Waszym pobliżu rośnie czarny bez (a na pewno rośnie bo występuje wszędzie), a macie już syropik, polecam wykorzystać nadwyżkę owoców do przygotowania procentowej wersji na długie zimowe wieczory :)

jest naprawdę smaczna i zdrowotna więc nie krępujcie się... na zdrowie :) 

 

Nalewka z owoców czarnego bzu





SKŁADNIKI:



1kg obranych z łodyżek owoców czarnego bzu
2 szklanki wody
0,5 l wódki
0,5 l spirytusu
0,5kg cukru
opcjonalnie cynamon, wanilia, sok z cytryny



PRZYGOTOWANIE:



Owoce dokładnie przebrać odrzucając ewentualne niedojrzałe kuleczki. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut od zagotowania. Przecedzić przez sito pozwalając płynowi spłynąć samoistnie (najlepiej zostawić na kilka godzin). Nie dociskać. Powstały sok wymieszać z wódką i spirytusem. W tym momencie można dodać cynamon, sok z cytryny lub wanilię. Całość przelać do dużego słoja lub butelki. Po tygodniu dodać cukier. Można go równiej rozpuścić w małej ilości wody tworząc syrop. Pozostawić do przegryzienia na co najmniej 2 miesiące.


3 komentarze:

  1. dlaczego cukier dodajemy dopiero po tygodniu?

    OdpowiedzUsuń
  2. nie mam pojęcia... trzymam się receptury, którą dostałam i która świetnie się sprawdza :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly