Tort tęczowy chodził za mną baaardzio długo. Mimo, iż nigdy nie przygotowywałam masy cukrowej i miałam pietra, żeby do niech podchodzić, postanowiłam go zrobić na urodziny córki. Czasu pochłonął masę ale mina dzieciaków (i dorosłych) po rozkrojeniu jest bezcenna.
Tort
jest pyszny lekki i niezbyt słodki. Robi ogromne warzenie i mimo iż jest czasochłonny
warto zrobić go na wyjątkową okazję.
Tort
tęczowy
Składniki:
Na
biszkopt:
3 jajka,
nieco mniej niż 1/2 szklanka cukru,
1/2 szklanka mąki,
3 jajka,
nieco mniej niż 1/2 szklanka cukru,
1/2 szklanka mąki,
1
łyżeczka proszku do pieczenia
barwnik
w proszku
Na
krem z mascarpone:
400ml
śmietany kremówki
500g
serka mascarpone
3
łyżeczki cukru pudru
Na
krem maślany:
200g
masła
10 łyżek cukru pudru
Na
masę cukrową:
4
łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki Planty
250 dag cukru pudru
barwniki w proszku
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki Planty
250 dag cukru pudru
barwniki w proszku
Ponadto
¼ tabliczki białej czekolady
Wykonanie:
Przygotowanie
biszkopt:
Białka ubij na
sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj
pojedynczo żółtka a następnie odrobinę barwnika (na czubku
noża). Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do
pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić.
W ten sposób upiec po kolei wszystkie biszkopty. Kiedy jeden
biszkopt się piecze miksujemy składniki na kolejny i wkładamy do
drugiej formy. Wyjmujemy z piekarnika upieczony biszkopt i zamieniamy
go kolejnym do upieczenia. Jeśli dysponujemy piekarnikiem
dwukomorowym możemy piec dwa biszkopty równocześnie.
Przygotowanie krem z
mascarpone:
Kremówkę
ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dokładamy małymi partiami serek
mascarpone. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Blaty
biszkoptowe układamy według pożądanej kolejności przekładając
je niewielką ilością kremu z mascarpone. Na ostatni blat nie
nakładamy kremu z mascarpone!
Przygotowanie krem maślany:
Masło ubijamy na
puszysta masę z dodatkiem cukru pudru. Możemy również dodać dwie
krople ulubionego aromatu.
Krem
maślanym smarujemy wierzch i boki tortu. Tort chłodzimy w lodówce
przez minimum 2h aby była bardziej stabilny przed nakładaniem masy
cukrowej.
Przygotowanie masa cukrowa:
4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml zimnej wody. Odstawić na ok. 5
min. Umieścić żelatynę w kąpieli wodnej i uważnie obserwować
aż zacznie się rozpuszczać. Dodać 3 łyżki Planty. Zanim tłuszcz
się całkowicie rozpuści zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo cukier
puder aż masa będzie plastyczna. Rozwałkować cienko duży płat o
szerokości ciasta + 2x jego wysokość + minimum 5cm. Pozostałą po
obłożeniu masę rozpuszczamy ponownie w kąpieli wodnej z niewielką
ilością Planty. Gdy masa będzie półpłynna dodajemy wybrany
barwnik. Masę chłodzimy i dodajemy tyle cukru pudru, aby ponownie
uzyskać konsystencje plasteliny. Masę rozwałkowujemy i wycinamy
lub wykrawamy dowolne napisy czy ozdoby. Ozdoby przyklejamy do tortu
za pomocą rozpuszczonej białej czekolady.
Masę cukrową możemy kupić gotową. Oszczędzimy sobie sporo czasu ;)
oh... co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok...PYCHA!
OdpowiedzUsuńBardzo inspirujący tekst, który skłania do głębszych przemyśleń. Dziękuję autorowi i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDowiedz się więcej o nas,
Zarezerwuj tera,
Czytaj więcej na temat naszej firmy,
Przejdź dalej