Kiedy
zobaczyłam ten przepis od razu wiedziała, że go wykorzystam i
wcale nie tylko dlatego, ze miałam akurat nadprogramowe, dojrzałe
banany. Lubie ciasta w których wykorzystuje się aromatyczne
przyprawy, pełnoziarnistą mąkę i trzcinowy cukier. Nie zawiódł
mnie, a dzieciaki wyjadły go do ostatniego okruszka. Ledwo zdążyłam
zrobić zdjęcie. Przepis z książki „Nasze jedzenie –
naturalnie!”.
SKŁADNIKI:
(na
formę 23cmx23cm)
4
jajka
150
g roztopionego masła
600g
przejrzałych, obranych bananów
300g
maki pełnoziarnistej typ 2000
150g
cukru
150g
cukru trzcinowego muscovado
100g
czekolady gorzkiej
½
łyżeczki soli
½
łyżeczki kardamonu
½
łyżeczki cynamonu
¼
kulki gałki muszkatołowej
2
ziarna ziela angielskiego
2
łyżeczki sody
polewa
czekoladowa:
150g
czekolady
50ml
śmietanki kremówki
posypka/orzechy/wiórki
kokosowe/płatki migdałów wg gustu
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Jajka
(białka i żółtka) ubijamy. Dodajemy przestudzone, roztopione
masło, oraz ugniecione widelcem banany. Przygotowujemy przyprawy:
kardamon mielimy w młynku do kawy z zielem angielskim. Przesiewamy
przez sitko. Na tarce ścieramy gałkę muszkatołową. Nie
przerywając miksowania dodajemy do masy kolejno mąkę, cukier
biały i muscovado, sól, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową,
ziele angielskie i sodę. Dokładnie mieszamy aż składniki dobrze
się połączą. Na końcu dodajemy kawałki czekolady. Ciasto
przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w
180 stopniach C przez 50-55 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Czekoladę
dzielimy na kawałki i umieszczamy w małym rondelku ze śmietanką.
Podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż czekolada się rozpuści a
składniki połączą. Polewę wylewamy na upieczone ciasto
dekorujemy ulubiona posypką lub orzechami/migdałami/wiórkami
kokosowymi.
Mniam! Lubię wszystko, co zawiera banany;)
OdpowiedzUsuń