poniedziałek, 1 września 2014

Ciasto bananowe

Kiedy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziała, że go wykorzystam i wcale nie tylko dlatego, ze miałam akurat nadprogramowe, dojrzałe banany. Lubie ciasta w których wykorzystuje się aromatyczne przyprawy, pełnoziarnistą mąkę i trzcinowy cukier. Nie zawiódł mnie, a dzieciaki wyjadły go do ostatniego okruszka. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie. Przepis z książki „Nasze jedzenie – naturalnie!”.




SKŁADNIKI:

(na formę 23cmx23cm)

4 jajka

150 g roztopionego masła

600g przejrzałych, obranych bananów

300g maki pełnoziarnistej typ 2000

150g cukru

150g cukru trzcinowego muscovado

100g czekolady gorzkiej

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki kardamonu

½ łyżeczki cynamonu

¼ kulki gałki muszkatołowej

2 ziarna ziela angielskiego

2 łyżeczki sody



polewa czekoladowa:

150g czekolady

50ml śmietanki kremówki



posypka/orzechy/wiórki kokosowe/płatki migdałów wg gustu



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:



Jajka (białka i żółtka) ubijamy. Dodajemy przestudzone, roztopione masło, oraz ugniecione widelcem banany. Przygotowujemy przyprawy: kardamon mielimy w młynku do kawy z zielem angielskim. Przesiewamy przez sitko. Na tarce ścieramy gałkę muszkatołową. Nie przerywając miksowania dodajemy do masy kolejno mąkę, cukier biały i muscovado, sól, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i sodę. Dokładnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Na końcu dodajemy kawałki czekolady. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 50-55 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Czekoladę dzielimy na kawałki i umieszczamy w małym rondelku ze śmietanką. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż czekolada się rozpuści a składniki połączą. Polewę wylewamy na upieczone ciasto dekorujemy ulubiona posypką lub orzechami/migdałami/wiórkami kokosowymi.









1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly