wtorek, 2 września 2014

Karkówka pod leśnymi grzybami

Pierwsze grzybobranie w tym roku zaowocowało pięknymi leśnymi grzybami. Wykorzystałam je do serwowanej na obiad karkówki. Grzyby przesmażone z dodatkiem cebulki są bardzo smacznym i wyrazistym akcentem na soczystym, lekko pikantnym mięsie.


 





SKŁADNIKI:
4 kawałki karkówki (około 800g)
marynata:
2-3 łyżki oliwy pomidorowej lub ew. czystej
słodka i ostra papryka
sól
czarny pieprz
ząbek czosnku
gorczyca w całości
majeranek

grzyby:
400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc)
łyżka masła klarowanego
2 średnie białe cebule
sól
czarny pieprz

WYKONANIE:

Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje. Składniki marynaty : oliwę, ostra i słodka papryką, sól, świeżo mielony czarny pieprz, przeciśnięty ząbek czosnku, majeranek i gorczycę łączymy. Mięso umieszczamy w marynacie na co najmniej kilka godzin. Im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem przypraw. Rozgrzewamy mocno patelnie i smażymy mięso wraz z marynata na złoto z obu stron.
Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki. Na patelni roztapiamy masło klarowane i podsmażamy grzyby, a następnie dodajemy poszatkowana w piórka cebulę. Przesmażamy aż cebula się zeszkli a grzyby odparują wodę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Mięso serwujemy z dodatkiem grzybowo-cebulowej pierzynki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly