Pierwsze
grzybobranie w tym roku zaowocowało pięknymi leśnymi grzybami.
Wykorzystałam je do serwowanej na obiad karkówki. Grzyby
przesmażone z dodatkiem cebulki są bardzo smacznym i wyrazistym
akcentem na soczystym, lekko pikantnym mięsie.
SKŁADNIKI:
4
kawałki karkówki (około 800g)
marynata:
2-3
łyżki oliwy pomidorowej lub ew. czystej
słodka
i ostra papryka
sól
czarny
pieprz
ząbek
czosnku
gorczyca
w całości
majeranek
grzyby:
400g
leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc)
łyżka
masła klarowanego
2
średnie białe cebule
sól
czarny
pieprz
WYKONANIE:
Karkówkę
myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje. Składniki
marynaty : oliwę, ostra i słodka papryką, sól, świeżo mielony
czarny pieprz, przeciśnięty ząbek czosnku, majeranek i gorczycę
łączymy. Mięso umieszczamy w marynacie na co najmniej kilka
godzin. Im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem przypraw.
Rozgrzewamy mocno patelnie i smażymy mięso wraz z marynata na złoto
z obu stron.
Grzyby
oczyszczamy i kroimy na kawałki. Na patelni roztapiamy masło
klarowane i podsmażamy grzyby, a następnie dodajemy poszatkowana w
piórka cebulę. Przesmażamy aż cebula się zeszkli a grzyby
odparują wodę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym
pieprzem. Mięso serwujemy z dodatkiem grzybowo-cebulowej pierzynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz