Ziemniaki
z kremowymi grzybami pojawiały się na naszym, rodzinnym stole po
każdym grzybobraniu. Od siebie dodałem cukinię, której delikatny
smak świetnie współgra z grzybami. Smażone ziemniaczki są pyszne
same w sobie. Dodatek delikatnych i kremowych grzybów, ze słodkawym
posmakiem cebulki świetnie do nich pasuje.
SKŁADNIKI:
(na
dwie porcje)
8
ugotowanych ziemniaków
2
łyżki masła klarowanego
sól,
czarny pieprzem
średnia
biała cebula
½
średniej cukinii
400g
leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc)
200ml
śmietanki kremówki
WYKONANIE:
Ugotowane
ziemniaki (możemy wykorzystać te z wczorajszego obiadu) kroimy na
mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego
i przesmażamy ziemniaki na złoto.
Na
osobnej patelni rozgrzewamy druga łyżkę masła klarowanego.
Cebule siekamy w piórka a cukinię w kostkę. Młodą cukinię
możemy pokroić ze skórką, jeśli jest twarda należy ją obrać.
Przesmażamy Cebulę, cukinie i grzyby aż odparuje z nich woda a
cebula się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym
pieprzem. Podlewamy śmietanką, i kontynuujemy smażenie, aż nieco
się zredukuje. Ziemniaczki wykładamy na talerze i przykrywamy
kremowymi grzybami z cebulą i cukinią. Dekorujemy natka pietruszki.
Pyszne połączenie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuń