piątek, 5 września 2014

Kompot z mirabelek z cynamonem i anyżem


Mirabelki kojarzą mi się z dzieciństwem. Rosły koło naszego domu a babcia przygotowywała z nich pyszny kompot. 
Wzbogaciłam jego smak cynamonem i anyżem, których aromat świetnie się komponuje z kwaskowatym smakiem mirabelek. Pyszny i orzeźwiający. Polecam!





SKŁADNIKI:

1,4kg mirabelek

laska cynamonu

1-2 anyże gwieździste

2l wody

cukier do smaku



WYKONANIE:



Owoce myjemy i wkładamy do dużego garnka. Dolewamy wody oraz dodajemy anyż i laskę cynamonu. Gotujemy na małym ogniu aż owoce zaczną gubić skórkę a ich smak przejdzie do kompotu. Dosładzamy wg gustu cukrem. Wg. Uznania możemy podawać z owocami lub je odcedzić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly