Widziałam kiedyś zdjęcie podobnych bułeczek na facebooku. Pomyślałam, że to świetny pomysł na pieczywo dla dzieciaków. Tym bardziej , że przy przygotowywaniu bułek wystarczy dokleić oczka dla żabek.
Przepis jest wielokrotnie sprawdzony. Buły są puszyste, mięciutkie i można je modyfikować dodjąc zioła, suszone pomidory czy orzechy.
Równie dobrze z ciasta można zamiast bułek uformować chlebek.
Składniki:
400g
mąki pszennej
200g zmielonych na miał płatków owsianych
220ml + 50ml ciepłej wody
30g świeżych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka suszonego oregano
około 10 kawałków suszonych pomidorów + 2 łyżki oliwy z pomidorów
20 ziaren pieprzu
1 jajko
200g zmielonych na miał płatków owsianych
220ml + 50ml ciepłej wody
30g świeżych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka suszonego oregano
około 10 kawałków suszonych pomidorów + 2 łyżki oliwy z pomidorów
20 ziaren pieprzu
1 jajko
50ml wody mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut. Miksujemy mąkę, rozczyn drożdżowy, sól, oregano i resztę wody na gładkie ciasto. Następnie dodajemy posiekana na drobne kawałki suszone pomidory wraz z dwoma łyżkami oliwy. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30minut w ciepłe miejsce.
Po
tym czasie z ciast odrywamy małe kawałki i formujemy z nich
bułeczki, po czym na każdej doklejamy dwie małe kulki na oczy.
Każde oko wykańczamy ziarenkiem pieprzu. Bułeczki smarujemy
roztrzepanym jajkiem. Pieczemy prze 15 minut w 190 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz