poniedziałek, 8 września 2014

Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią

Ciasto cukiniowe chodziło za mną już od dawna. 
Okazja nadarzyła się kiedy mieli przyjechać moi teściowie a ja akurat miałam nadprogramowa cukinie. 
Przepis powstał z modyfikacji trzech innych przepisów pod mój gust i posiadane zaopatrzenie. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi startej cukinii. 
Upieczone na pełnoziarnistej mące z dodatkiem pełnych magnezu orzechów i trzcinowego cukru jest pyszne i nie trzeba mieć po nim wyrzutów sumienia :)








SKŁADNIKI:

(na keksówkę 10x22cm)

3 jajka

60g miękkiego masła

300g cukinii

140g mielonych orzechów włoskich

100g mąki pełnoziarnistej typ 2000

140g cukru trzcinowego muscovado

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia



100g czekolady gorzkiej

30g masła

posiekane orzechy, wiórki kokosowe, posypka wg gustu



WYKONANIE:



Orzechy mielimy w blenderze lub młynku do kawy. Nie muszą być zmielone na pył. Będą sympatycznie chrupać między zębami. 
Cukinię obieramy ze skórki ścieramy na tarce o małych oczkach. Solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut aż puści płyn. Dobrze dociskamy. 
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy kolejno nie przerywając miksowania: żółtka, miękkie masło, cukinie, zmielone orzechy, mąkę, cukier, oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach c około 45 minut do tzw. „suchego patyczka”.

W małym garnku z grubym dnem roztapiamy masło i dodajemy czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści i masa stanie się jednolita. Wylewamy na wierz ciasta. 
Dekorujemy wg uznania orzechami, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi/posypka cukrową.


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly