Ciasto
cukiniowe chodziło za mną już od dawna.
Okazja nadarzyła się kiedy mieli przyjechać moi teściowie a ja akurat miałam nadprogramowa cukinie.
Przepis powstał z modyfikacji trzech innych przepisów pod mój gust i posiadane zaopatrzenie. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi startej cukinii.
Upieczone na pełnoziarnistej mące z dodatkiem pełnych magnezu orzechów i trzcinowego cukru jest pyszne i nie trzeba mieć po nim wyrzutów sumienia :)
Okazja nadarzyła się kiedy mieli przyjechać moi teściowie a ja akurat miałam nadprogramowa cukinie.
Przepis powstał z modyfikacji trzech innych przepisów pod mój gust i posiadane zaopatrzenie. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi startej cukinii.
Upieczone na pełnoziarnistej mące z dodatkiem pełnych magnezu orzechów i trzcinowego cukru jest pyszne i nie trzeba mieć po nim wyrzutów sumienia :)
SKŁADNIKI:
(na
keksówkę 10x22cm)
3
jajka
60g
miękkiego masła
300g
cukinii
140g
mielonych orzechów włoskich
100g
mąki pełnoziarnistej typ 2000
140g
cukru trzcinowego muscovado
2
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100g
czekolady gorzkiej
30g
masła
posiekane
orzechy, wiórki kokosowe, posypka wg gustu
WYKONANIE:
Orzechy
mielimy w blenderze lub młynku do kawy. Nie muszą być zmielone na
pył. Będą sympatycznie chrupać między zębami.
Cukinię obieramy ze skórki ścieramy na tarce o małych oczkach. Solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut aż puści płyn. Dobrze dociskamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy kolejno nie przerywając miksowania: żółtka, miękkie masło, cukinie, zmielone orzechy, mąkę, cukier, oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach c około 45 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Cukinię obieramy ze skórki ścieramy na tarce o małych oczkach. Solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut aż puści płyn. Dobrze dociskamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy kolejno nie przerywając miksowania: żółtka, miękkie masło, cukinie, zmielone orzechy, mąkę, cukier, oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach c około 45 minut do tzw. „suchego patyczka”.
W
małym garnku z grubym dnem roztapiamy masło i dodajemy czekoladę.
Mieszamy aż się rozpuści i masa stanie się jednolita. Wylewamy na
wierz ciasta.
Dekorujemy wg uznania orzechami, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi/posypka cukrową.
Dekorujemy wg uznania orzechami, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi/posypka cukrową.
Ciacho wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńzapewne smakuje tak jak wygląda- czyli rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńMmmm ta polewa ( a raczej krem) wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuń