Moje dzieciaki uwielbiają dżemy. Często
próbuję nowych połączeń smakowych, aby nie było nudno. Ten jest
wyjątkowo pysznym eksperymentem. Wyrazista wiśnie, kwaskowy rabarbar i słodycz truskawki w jednym słoiczku. Gorąco polecam!
Składniki:
(na 3 słoiki po
350g)
400g wiśni
400g rabarbaru
200g truskawek
Sok i skórka z ½
cytryny
400g cukru
Sposób
przygotowania:
Owoce myjemy.
Wiśnie drylujemy, z truskawek odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4
części, rabarbar obieramy i kroimy w kawałki. Owoce umieszczamy w
garnku. Dosypujemy cukier. Ścieramy skórkę z połówki cytryny i
wyciskamy z niej sok. Całość gotujemy na wolnym ogniu do
zagęszczenia. Konsystencje najlepiej sprawdzić nakładając
łyżeczkę dżemy a mały talerzyk i sprawdzając jego gęstość po
ochłodzeniu. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych lub
wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy przez 15 minut.
Ale to wygląda niesamowicie smacznie, naprawdę! Bardzo słodko, ale właśnie tak lubie :P
OdpowiedzUsuńŚwietny i bardzo wartościowy wpis. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuń