piątek, 14 lipca 2017

Dżem wiśniowo-rabarbarowy z truskawką

Moje dzieciaki uwielbiają dżemy. Często próbuję nowych połączeń smakowych, aby nie było nudno. Ten jest wyjątkowo pysznym eksperymentem. Wyrazista wiśnie, kwaskowy rabarbar i słodycz truskawki w jednym słoiczku. Gorąco polecam!



Składniki:
(na 3 słoiki po 350g)

400g wiśni
400g rabarbaru
200g truskawek
Sok i skórka z ½ cytryny
400g cukru
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy. Wiśnie drylujemy, z truskawek odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części, rabarbar obieramy i kroimy w kawałki. Owoce umieszczamy w garnku. Dosypujemy cukier. Ścieramy skórkę z połówki cytryny i wyciskamy z niej sok. Całość gotujemy na wolnym ogniu do zagęszczenia. Konsystencje najlepiej sprawdzić nakładając łyżeczkę dżemy a mały talerzyk i sprawdzając jego gęstość po ochłodzeniu. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy przez 15 minut.

2 komentarze:

  1. Ale to wygląda niesamowicie smacznie, naprawdę! Bardzo słodko, ale właśnie tak lubie :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny i bardzo wartościowy wpis. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly