Brokuły,
kalafior, szpinak, cukinia, gruszka… czego nie ma w tej zupie.
Bogactwo smaków różnych warzyw łączy się w bardzo smacznej,
pożywnej zupie, którą z powodzeniem możemy przygotować w wersji
z kawałkami warzyw jak i jako zupę-krem.
Składniki:
Cebula
biała 1 szt.
Ząbki
czosnku 2 szt.
Oliwa z oliwek lub olej kokosowy 1-2
łyżki
Kalafior
1 szt.
Brokuł
1 szt.
Cukinia
1 szt.
Gruszka
twarda 1 szt.
Szpinak 250g
Bulion warzywny 1l
Duża garść świeżej bazylii
Sól, czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
W
dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę z oliwek. Cebulę
drobno siekamy i przesmażamy na tłuszczu razem z posiekanym w
cieniutkie
plasterki czosnkiem.
Warzywa
myjemy. Kalafior i brokuły dzielimy na różyczki. Cukinie i gruszkę
kroimy w dużą kostkę. Przygotowane warzywa dokładamy do cebulki i
przesmażamy 2-3 minuty. Podlewamy bulionem, zmniejszamy moc kuchenki
i gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą ugotowane al dente.
Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku
sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy posypane
świeżą bazylią.
Opcjonalnie
zupę możemy zmiksować razem z świeżą bazylia uzyskując zieloną
zupę-krem.
Ta zupa jest rewelacyjna
OdpowiedzUsuń