poniedziałek, 17 lipca 2017

Zupa z zielonych warzyw

Brokuły, kalafior, szpinak, cukinia, gruszka… czego nie ma w tej zupie. Bogactwo smaków różnych warzyw łączy się w bardzo smacznej, pożywnej zupie, którą z powodzeniem możemy przygotować w wersji z kawałkami warzyw jak i jako zupę-krem.
 

Składniki:
Cebula biała 1 szt.
Ząbki czosnku 2 szt.
Oliwa z oliwek lub olej kokosowy 1-2 łyżki
Kalafior 1 szt.
Brokuł 1 szt.
Cukinia 1 szt.
Gruszka twarda 1 szt.
Szpinak 250g
Bulion warzywny 1l
Duża garść świeżej bazylii
Sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę z oliwek. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na tłuszczu razem z posiekanym w cieniutkie plasterki czosnkiem.
Warzywa myjemy. Kalafior i brokuły dzielimy na różyczki. Cukinie i gruszkę kroimy w dużą kostkę. Przygotowane warzywa dokładamy do cebulki i przesmażamy 2-3 minuty. Podlewamy bulionem, zmniejszamy moc kuchenki i gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą ugotowane al dente. Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy posypane świeżą bazylią.
Opcjonalnie zupę możemy zmiksować razem z świeżą bazylia uzyskując zieloną zupę-krem.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly