Doskonały
sposób na szybką i smaczną słodką przekąskę lub deser do kawy.
Robi się szybko a znika jeszcze szybciej. Z powodzeniem możemy wykorzystać też inne owoce sezonowe, choć migdały najlepiej komponują się właśnie z wiśniami.
Składniki:
wiśnie
około 4 szklanek
100g
miękkiego masła
60g zmielonych migdałów
60g zmielonych migdałów
4
łyżki płatków migdałów
około 3/4 szklanki cukru
mąka
około 3/4 szklanki cukru
mąka
Sposób
przygotowania:
Owoce
myjemy i drylujemy. Układamy w czterech kokilkach. Przygotowujemy
kruszonkę: Mielimy na mąkę migdały. Dodajemy miękkie masło oraz
cukier i mąkę w takiej ilości aby uzyskać konsystencję
kruszącego się ciasta. Owoce przykrywamy kruszonką oraz płatkami
migdałów. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 15 minut (do
zarumienienia kruszonki).
Serwujmy
z gałką lodów waniliowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz