Gulasz kojarzy się z sycącym, ciężkim
daniem idealnym na zimną, jesienną aurę. Ten gulasz całkowicie
obala ten mit! Pełen kolorowych warzyw i różnorodnych smaków jest
fantastyczną propozycją na letni obiad.
Składniki:
jagnięcina 1kg (można zastąpić
wieprzowiną)
biała cebula 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
olej do smażenia
mąka czubata łyżka
bulion warzywny 3/4l
wino czerwone wytrawne 1 kieliszek
Sól,
czarny pieprz, oregano, tymianek
fasolka szparagowa 400g
czerwona papryka 1 szt
bób 500g
cukinia 1szt
bakłażan 1szt
suszone pomidory 15 szt
czarne oliwki 15-20 szt
Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzewamy nieco oleju i
przesmażamy na nim drobno posiekane cebule i ząbki czosnku
pokrojone w cienkie plasterki. Mięso myjemy, osuszamy papierowym
ręcznikiem i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do cebulki,
doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami:
oregano i tymiankiem. Gdy białko się zetnie a mięso nieco
zarumieni dosypujemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy aby
obtoczyła równomiernie mięso. Dolewamy bulion warzywny oraz
czerwone wino i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem od
czasu do czasu mieszając przez około godzinę. Jeśli bulion za
szybko wyparuje dolejmy go jeszcze trochę.
Przygotowujemy warzywa. Z fasolki
odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię,
bakłażana i paprykę kroimy w duża kostkę, suszone pomidory i
oliwki kroimy na pół.
Do uduszonego mięsa dodajemy warzywa:
fasolkę, paprykę, cukinię, bakłażana i suszone pomidory. W razie
potrzeby dolewamy również nieco bulionu lub wody. Dusimy pod
przykryciem aż warzywa będą „al dente“. Dodajemy bób
(najlepiej wyłuskany z łupinki) i oliwki. Gotujemy jeszcze około
6-7 minut. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym
pieprzem, tymiankiem i oregano.
Ogólnie nie przepadam za gulaszem, może od czasu do czsau, ale ten przepis wygląda apetycznie, dlatego koniecznie przyrządze dla męża, który go uwielbia!
OdpowiedzUsuń