piątek, 21 lipca 2017

Gulasz śródziemnomorski

Gulasz kojarzy się z sycącym, ciężkim daniem idealnym na zimną, jesienną aurę. Ten gulasz całkowicie obala ten mit! Pełen kolorowych warzyw i różnorodnych smaków jest fantastyczną propozycją na letni obiad. 

 

Składniki:
jagnięcina 1kg (można zastąpić wieprzowiną)
biała cebula 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
olej do smażenia
mąka czubata łyżka
bulion warzywny 3/4l
wino czerwone wytrawne 1 kieliszek
Sól, czarny pieprz, oregano, tymianek
fasolka szparagowa 400g
czerwona papryka 1 szt
bób 500g
cukinia 1szt
bakłażan 1szt
suszone pomidory 15 szt
czarne oliwki 15-20 szt

Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy na nim drobno posiekane cebule i ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do cebulki, doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami: oregano i tymiankiem. Gdy białko się zetnie a mięso nieco zarumieni dosypujemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy aby obtoczyła równomiernie mięso. Dolewamy bulion warzywny oraz czerwone wino i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez około godzinę. Jeśli bulion za szybko wyparuje dolejmy go jeszcze trochę.
Przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w duża kostkę, suszone pomidory i oliwki kroimy na pół.
Do uduszonego mięsa dodajemy warzywa: fasolkę, paprykę, cukinię, bakłażana i suszone pomidory. W razie potrzeby dolewamy również nieco bulionu lub wody. Dusimy pod przykryciem aż warzywa będą „al dente“. Dodajemy bób (najlepiej wyłuskany z łupinki) i oliwki. Gotujemy jeszcze około 6-7 minut. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem i oregano.


1 komentarz:

  1. Ogólnie nie przepadam za gulaszem, może od czasu do czsau, ale ten przepis wygląda apetycznie, dlatego koniecznie przyrządze dla męża, który go uwielbia!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly