Przepyszna, zdrowa propozycja
śniadaniowa. Jabłko i cynamon dodają owsiance naturalnej słodyczy.
Doskonale smakuje z dodatkiem świeżych sezonowych owoców jak
truskawki czy borówki.
Składniki:
(na jedna porcję)
Twarde jabłko
2 czubate łyżki płatków owsianych
Szklanka mleka (roślinnego lub
zwierzęcego)
1/3 szklanki wody
½ łyżeczki cynamonu
Do podania:
Łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego
Świeże owoce sezonowe
Nasiona chia
Sposób przygotowania:
Jabłko obieramy i
kroimy w kostkę. Przekładamy do niedużego garnka i zalewamy 1/3
szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut aż jabłko
nieco zmięknie. Dodajemy płatki owsiane, mleko oraz cynamon.
Gotujemy do uzyskania kleistej konsystencji. Nie gotujmy zbyt długo
bo jabłka nieapetycznie się rozpadną.
Serwujemy na ciepło z łyżką jogurtu
naturalnego lub greckiego i świeżymi owocami., posypane nasionami
chia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz