Gdy tylko zaczyna się sezon wiśniowy
przygotowuję syrop z agrestu i wiśni. Jest słodki, lekko kwaśny o
pięknym kolorze i orzeźwiającym smaku. Zaprawiam go do butelek
dzięki czemu nie muszę kupować sklepowych syropów o wątpliwych
składach.
Składniki:
(na 1,25l syropu)
1kg agrestu
600g wiśni
500g cukru
szklanka wody
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy,
agrest odszypułkowujemy, wiśnie drylujemy. Owoce umieszczamy w
dużym garnku i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy na 15 minut aż
puszczą soki. Po tym czasie dolewamy szklankę wody i podgrzewamy
owoce do zagotowania. Gotujemy kilka minut aż owoce będą miękkie
i puszczą dużo soku. Gorący syrop przecedzamy i wlewamy do
wyparzonych lub wysterylizowanych butelek. Owoce możemy wykorzystać
do przygotowania dżemu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz