piątek, 28 lipca 2017

Bób z boczkiem i jajkiem w koszulce

Przepyszna, zdrowa propozycja na lekki, letni posiłek. Bób i jajko bogate są w białko, polecane sportowcom przy budowaniu masy mięśniowej. Danie jest sycące, kolorowe i pyszne.




Składniki:
(na dwie spore porcje)
500g bobu
Sól i cukier do gotowania
Duża biała cebula
2 ząbki czosnku
250g boczku wędzonego
2 jajka
Łyżka octu

Sposób przygotowania:

Bób gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżki soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy, zahartowujemy zimna wodą i obieramy z szarej łupinki (lub wg. gustu zostawiamy).
Na dużej patelni przesmażamy boczek pokrojony w średniej wielkości kostkę. Gdy większość tłuszczu się wtopi dodajemy posiekana w kostkę cebulkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Na tym etapie możemy odlać nadmiar tłuszczu, który wytopił się z boczku. Gdy cebulka z czosnkiem się zeszklą (zajmie to 2-3 minuty) dodajemy przygotowany wcześniej bób. Całość doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
W wysokim garnku zagotowujemy 1l wody z dodatkiem łyżki soli i łyżki octu.
Jajko wybijamy do miseczki. Zmniejszamy moc kuchenki aby woda delikatnie bulgotała. Intensywnie mieszamy wodę, tworząc pośrodku garnka wir, do którego wlewamy jajko z miseczki. Gotujemy około 3 minut. Wyciągamy łyżką cedzakowa i umieszczamy na przygotowanym wcześniej bobie.
Drugie jajko gotujemy analogicznie. Nie wlewamy dwóch jajek naraz do wiru!




2 komentarze:

  1. W ostatnim czasie, kiedy sezon na bób ruszył w pełni, widziałem naprawdę dużo przepisów z nim w roli głównej, ale takich pyszności jeszcze nie. Wygląda rewelacyjnie! :) I w sumie wydaje się dość proste w przygotowaniu. Może moje dwie lewe ręce sobie poradzą. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę niesamowity przepisik, ostatnio także zacząłam dodawać bób do wielu dań!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly