Przepyszna, zdrowa
propozycja na lekki, letni posiłek. Bób i jajko bogate są w
białko, polecane sportowcom przy budowaniu masy mięśniowej. Danie
jest sycące, kolorowe i pyszne.
Składniki:
(na dwie spore
porcje)
500g bobu
Sól i cukier do gotowania
Duża biała cebula
2 ząbki czosnku
250g boczku wędzonego
2 jajka
Łyżka octu
Sposób przygotowania:
Bób gotujemy we
wrzątku z dodatkiem łyżki soli i łyżeczki cukru przez około 5-6
minut. Odcedzamy, zahartowujemy zimna wodą i obieramy z szarej
łupinki (lub wg. gustu zostawiamy).
Na dużej patelni
przesmażamy boczek pokrojony w średniej wielkości kostkę. Gdy
większość tłuszczu się wtopi dodajemy posiekana w kostkę
cebulkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Na tym etapie
możemy odlać nadmiar tłuszczu, który wytopił się z boczku. Gdy
cebulka z czosnkiem się zeszklą (zajmie to 2-3 minuty) dodajemy
przygotowany wcześniej bób. Całość doprawiamy sola i świeżo
mielonym czarnym pieprzem.
W wysokim garnku
zagotowujemy 1l wody z dodatkiem łyżki soli i łyżki octu.
Jajko wybijamy do miseczki. Zmniejszamy
moc kuchenki aby woda delikatnie bulgotała. Intensywnie mieszamy
wodę, tworząc pośrodku garnka wir, do którego wlewamy jajko z
miseczki. Gotujemy około 3 minut. Wyciągamy łyżką cedzakowa i
umieszczamy na przygotowanym wcześniej bobie.
Drugie jajko gotujemy analogicznie. Nie
wlewamy dwóch jajek naraz do wiru!
W ostatnim czasie, kiedy sezon na bób ruszył w pełni, widziałem naprawdę dużo przepisów z nim w roli głównej, ale takich pyszności jeszcze nie. Wygląda rewelacyjnie! :) I w sumie wydaje się dość proste w przygotowaniu. Może moje dwie lewe ręce sobie poradzą. :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę niesamowity przepisik, ostatnio także zacząłam dodawać bób do wielu dań!
OdpowiedzUsuń