Agrest
niegdyś rósł w niemal każdym przydomowym ogródku. Dziś stracił
nieco na popularności. Warto do niego wrócić nie tylko ze względu
na pyszny, kwaskowy smak ale również bogactwo witamin. Zachęcam do
przygotowania krem agrestowego do deserów, wypieków lub jedzenia
samodzielnie.
Składniki:
(na
4-6 porcje)
850g agrestu (najlepiej zielonego)
200g cukru
8 żółtek
250g masła
opcjonalnie 2 łyżki koniaku
Sposób
wykonania:
Agrest myjemy na sitku, przekładamy do
garnka razem z cukrem i gotujemy aż zacznie się rozpadać a cały
cukier się rozpuści (około 01 minut). Owoce przecieramy przez sito
i przekładamy ponownie do garnka, który umieszczamy w kąpieli
wodnej tak aby dno naczynia nie dotykało wody. Do przetartego
agrestu dodajemy żółtka jajek i cały czas mieszając czekamy aż
krem zgęstnieje. Po tym czasie dodajemy pokrojone masło i
opcjonalnie koniak. Dokładnie mieszamy. Serwujemy na ciepło lub
zimno jako dodatek do deserów i wypieków.
Mam w planach zrobienie dżemu agrestowego ale taki krem chyba tez zrobię. Wykorzystam go jako dodatek do różnych deserów :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię agrest, szczególnie bardzo dojrzały :)
OdpowiedzUsuń