środa, 2 sierpnia 2017

Risotto z bobem

Fantastyczne zielone risotto z bobem jest kwintesencją lata. Łączy wyraziste smaki boczku, czosnku i wina z sycącym bobem, słodkawą cebulą i kremowa konsystencją ryżu z śmietanką

 

Składniki:
(na 4 porcje)
200g boczku wędzonego
2 białe cebule
2-3 ząbki czosnku
200-250g ryżu do risotto
500ml bulionu warzywnego
Kieliszek wytrawnego martini
100ml śmietanki 12%
Łyżka masła
Sól/ czarny pieprz
500g bobu

Do podania:
Skórka cytrynowa
Świeże oregano
parmezan

Sposób przygotowania:
Bób gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżki soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy, zahartowujemy zimna wodą i obieramy z szarej łupinki (lub wg. gustu zostawiamy).
Na dużej patelni przesmażamy boczek pokrojony w średniej wielkości kostkę. Gdy większość tłuszczu się wtopi dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Na tym etapie możemy odlać nadmiar tłuszczu, który wytopił się z boczku. Gdy cebulka z czosnkiem się zeszklą (zajmie to 2-3 minuty) dosypujemy ryż i przesmażamy aż zacznie być szklisty. Podlewamy bulionem warzywnym i winem. Nie wlewamy całego bulionu na raz. Risotto często mieszamy i dolewamy płynu aż ryż będzie „al dente”. Pod koniec gotowania ryżu dodajemy wcześniej przygotowany bób oraz słodką śmietanka i masło. Doprawimy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Serwujemy posypane płatkami parmezanu, skórka cytrynowa i listami oregano.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly