Fantastyczne zielone risotto z bobem jest
kwintesencją lata. Łączy wyraziste smaki boczku, czosnku i wina z
sycącym bobem, słodkawą cebulą i kremowa konsystencją ryżu z
śmietanką
(na 4 porcje)
200g boczku wędzonego
2 białe cebule
2-3 ząbki czosnku
200-250g ryżu do risotto
500ml bulionu warzywnego
Kieliszek wytrawnego martini
100ml śmietanki 12%
Łyżka masła
Sól/ czarny pieprz
500g bobu
Do podania:
Skórka cytrynowa
Świeże oregano
parmezan
Sposób przygotowania:
Bób gotujemy we wrzątku z dodatkiem
łyżki soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy,
zahartowujemy zimna wodą i obieramy z szarej łupinki (lub wg. gustu
zostawiamy).
Na dużej patelni przesmażamy boczek
pokrojony w średniej wielkości kostkę. Gdy większość tłuszczu
się wtopi dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek pokrojony
w cienkie plasterki. Na tym etapie możemy odlać nadmiar tłuszczu,
który wytopił się z boczku. Gdy cebulka z czosnkiem się zeszklą
(zajmie to 2-3 minuty) dosypujemy ryż i przesmażamy aż zacznie być
szklisty. Podlewamy bulionem warzywnym i winem. Nie wlewamy całego
bulionu na raz. Risotto często mieszamy i dolewamy płynu aż ryż
będzie „al dente”. Pod koniec gotowania ryżu dodajemy wcześniej
przygotowany bób oraz słodką śmietanka i masło. Doprawimy do
smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Serwujemy posypane
płatkami parmezanu, skórka cytrynowa i listami oregano.
Świetny pomysł! Risotto już samo w sobie jest pyszne, a bób jako dodatek to już w ogóle musi być super!
OdpowiedzUsuń