poniedziałek, 31 lipca 2017

Krem agrestowy

Agrest niegdyś rósł w niemal każdym przydomowym ogródku. Dziś stracił nieco na popularności. Warto do niego wrócić nie tylko ze względu na pyszny, kwaskowy smak ale również bogactwo witamin. Zachęcam do przygotowania krem agrestowego do deserów, wypieków lub jedzenia samodzielnie.



Składniki:
(na 4-6 porcje)
850g agrestu (najlepiej zielonego)
200g cukru
8 żółtek
250g masła
opcjonalnie 2 łyżki koniaku

Sposób wykonania:
Agrest myjemy na sitku, przekładamy do garnka razem z cukrem i gotujemy aż zacznie się rozpadać a cały cukier się rozpuści (około 01 minut). Owoce przecieramy przez sito i przekładamy ponownie do garnka, który umieszczamy w kąpieli wodnej tak aby dno naczynia nie dotykało wody. Do przetartego agrestu dodajemy żółtka jajek i cały czas mieszając czekamy aż krem zgęstnieje. Po tym czasie dodajemy pokrojone masło i opcjonalnie koniak. Dokładnie mieszamy. Serwujemy na ciepło lub zimno jako dodatek do deserów i wypieków.




2 komentarze:

  1. Mam w planach zrobienie dżemu agrestowego ale taki krem chyba tez zrobię. Wykorzystam go jako dodatek do różnych deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię agrest, szczególnie bardzo dojrzały :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly