Latem,
kiedy pod dostatkiem świeżych warzyw takie dania często goszczą
na naszym stole. Są łatwe w przygotowaniu, smaczne i sycące. Do
tego pełne warzyw są pełnowartościowym posiłkiem dla całej
rodziny.
Składniki:
duża
cebula
2
piersi z kurczaka
strąk
czerwonej papryki
pieto
kiełbasy swojskiej
duża
cukinia
6
pomidorów
½
dużego selera korzeniowego
3
marchewki
2
łyżki masła klarowanego
sól,
czarny pieprz, ostra papryka, tymianek, liść laurowy, ziele
angielskie, lubczyk
opcjonalnie:
100 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
W
dużym garnku roztapiamy masło klarowane. Cebule kroimy w kostkę i
szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy pokrojona w kostkę pierś z
kurczaka. Doprawiamy sola, czarnym pieprzem i ostra papryką.
Warzywa
myjemy, seler i marchew obieramy. Paprykę kroimy w paski, seler,
marchew, cukinię i kiełbasę w kostkę. Do kurczaka dodajemy
paprykę i kiełbasę. Przesmażamy kilka minut. Następnie dodajemy
cukinie wraz z marchewkę i selerem. Dodajemy dwa listki laurowe i
kilka kulek ziela angielskiego.
Pomidory nacinamy w X i parzymy
wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Dodajemy do
garnka i dusimy całość pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
Doprawiamy do smaku tymiankiem, lubczykiem, ostrą papryką i czarnym
pieprzem.
Opcjonalnie możemy dodać 100ml śmietany kremówki, danie
nabierze kremowego, delikatnego smaku ale będzie bardziej
kaloryczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz