Gdy tylko zaczyna się sezon pomidorowy wyruszamy z moją teściową na łowy na poznańską giełdę rolno-ogrodniczą. W zeszłym roku przerobiłyśmy na przecier pomidorowy po 120kg pomidorów. Takie zapasy starczyły do marca więc w tym roku pewni po raz kolejny padnie rekord.
Na przeciery zdecydowanie polecam odmianę lima. Jest mięsista, "konkretna" i ma mało wody za to dużo smaku.
Taki przecier sprawdza się świetnie jako baz sosu pomidorowego, czy zupy a także dodatek do sosu bolognese, pulpetów czy po prostu baz obiadu. Wystarczy podsmażyć ulubione mięso dodać domowy przecier i makaron i szybkie pyszne danie gotowe.
SKŁADNIKI:
(na
4 litrowe słoiki)
8kg pomidorów
dwie garście liści bazylii
50g masła
sól do smaku
8kg pomidorów
dwie garście liści bazylii
50g masła
sól do smaku
czarny pieprz
ewentualnie odrobina cukru
PRZYGOTOWANIE:
Słoiki wysterylizować na sucho w piekarniku nagranym do 100 stopni C przez 20-30 minut.
Pomidory umyć i pokroić byle jak w mniejsze kawałki. Nie musza być ani równe ani piękne ;) Gotować na
bardzo małym ogniu aż zmniejsza swoją
objętość o około połowę a całość wyraźnie się zagęści. na samym początku można podlać odrobinką wody żeby się nie przypaliły. Zmiksować blenderem.
Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku
solą, czarnym pieprzem oraz ewentualnie odrobiną cukru. Na końcu dodać dwie garście świeżej bazylii i zmiksować. Gorący przecier wlewać do wysterylizowanych słoików.
Pasteryzować przez 15 minut i pozostawić do ostygnięcia nakrętka
do dołu.
taki przecier myślę, że spokojnie może zastąpić też niezdrowy ketchup :)
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html