To
danie inspirowane kuchnią chińską jest bajecznie szybkie w
przygotowaniu. Obiecuję, ze przy jego przygotowaniu się nie napracujecie a całość zajmie nam nie więcej niż 20-25 minut. Co
więcej do jego przygotowania nie potrzeba mieć wybitnych zdolności
kulinarnych i nawet niewprawiony domowy kuchach świetnie sobie poradzi.
Jeśli chcecie oszczędzić czas na przygotowaniu warzyw (umycie, krojenie) możecie użyć mrożonej mieszanki chińskiej czy orientalnej. Jednak przygotowując danie z własnych składników macie wpływ na jego skład i proporcje. j np. uwielbiam grzyby mun i zawsze dodaję ich dużo więcej niż jest w gotowych mieszankach.
Doskonale komponuje się z ryżem lub makaronem ryżowym.
SKŁADNIKI:
2
pojedyncze piersi z kurczaka
średnia cebula
duża marchew
średnia cebula
duża marchew
½
czerwonej papryki
½ kapusty pekińskiej
70g pędów bambusa w plastrach
garść suszonych grzybów mun
sos sojowy
150ml mleka kokosowego
olej do smażenia
przyprawa orientalna
kolendra (lub natka pietruszki) do posypania
½ kapusty pekińskiej
70g pędów bambusa w plastrach
garść suszonych grzybów mun
sos sojowy
150ml mleka kokosowego
olej do smażenia
przyprawa orientalna
kolendra (lub natka pietruszki) do posypania
WYKONANIE:
Grzyby
mun zalewamy wrzątkiem. Lekko solimy i pozostawiamy do napęcznienia na kilka minut. Drobno kroimy.
Piersi
z kurczaka myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy w dowolnej wielkości kostkę lub paski (wg. gustu).
Mięso smażymy najlepiej w woku lub jeśli go nie mamy na zwykłej dużej patelni na podgrzanym oleju. Doprawiamy przyprawą
orientalną. Dodajemy poszatkowaną w piórka cebulę i marchewkę pokrojoną w
słupki a następnie kolejno drobno pokrojoną paprykę, posiekaną kapustę pekińską,
grzyby mun i odsączone z zalewy pędy bambusa. Całość podlewamy mlekiem kokosowym,
kilkoma łyżkami sosu sojowego i około pół szklanki wody. Dusimy
pod przykryciem 8-10 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku
sosem sojowym lub/i przyprawa orientalną.
Posypujemy
świeżą kolendrą lub natka pietruszki.
Serwujemy
z ryżem lub makaronem ryżowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz