wtorek, 25 sierpnia 2015

Udka miodowo-musztardowe

Klasyczne udka pieczone w miodowo-musztardowej marynacie są przepyszną propozycją obiadową.
Bardzo często przygotowuję je kiedy nie mma pmysłu na odbiad albo nie chcę stać nad garami pół dnia. To danie to w zasadzie "samograj"... marynujesz i wkładasz do piekarnika. Potem trzeba tylko pamiętać żeby w odpowiednim momencie je wyjąć i gotowe!
Nie wymagają ani wielkiej wprawy w kuchni ani zaangażowania a zawsze wychodzą pyszne.


SKŁADNIKI:

8 podudzi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu wielokwiatowego
2 łyżki musztardy Dijon
2łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
Sól
Czarny pieprz

WYKONANIE:

Miód, oliwę oraz musztardy mieszamy razem tworząc marynatę. Podudzie z kurczaka myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podudzia umieszczamy w marynacie, na co najmniej kilka godzin (najlepiej na noc). 
 Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach C przez około 1 h aż kurczak stanie się złoty a po wbiciu szpikulca w mięso nie wydobywa się z niego krwisty płyn. W czasie pieczenia podlewamy, co około 10 minut marynatą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly