Klasyczne
udka pieczone w miodowo-musztardowej marynacie są przepyszną
propozycją obiadową.
Bardzo często przygotowuję je kiedy nie mma pmysłu na odbiad albo nie chcę stać nad garami pół dnia. To danie to w zasadzie "samograj"... marynujesz i wkładasz do piekarnika. Potem trzeba tylko pamiętać żeby w odpowiednim momencie je wyjąć i gotowe!
Nie wymagają ani wielkiej wprawy w kuchni ani zaangażowania a zawsze wychodzą pyszne.
SKŁADNIKI:
8
podudzi z kurczaka
2
łyżki oliwy z oliwek
2
łyżki miodu wielokwiatowego
2
łyżki musztardy Dijon
2łyżki
musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
Sól
Czarny
pieprz
WYKONANIE:
Miód,
oliwę oraz musztardy mieszamy razem tworząc marynatę. Podudzie z
kurczaka myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i doprawiamy solą
i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podudzia umieszczamy w
marynacie, na co najmniej kilka godzin (najlepiej na noc).
Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach C przez około 1 h aż kurczak stanie się złoty a po wbiciu szpikulca w mięso nie wydobywa się z niego krwisty płyn. W czasie pieczenia podlewamy, co około 10 minut marynatą.
Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach C przez około 1 h aż kurczak stanie się złoty a po wbiciu szpikulca w mięso nie wydobywa się z niego krwisty płyn. W czasie pieczenia podlewamy, co około 10 minut marynatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz