Zapraszam
na pyszną letnią sałatkę z sycącym grillowanym kurczakiem ułożonym na rukoli i sałacie z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Ciekawym
akcentem jest przełamanie smaku wytrawnej sałatki, lekko słodką
gruszką. Ważne jest żeby była twarda i chrupiąca. Przejrzała raczej odbierze nam apetyt ;)
Składniki:
(na
4 porcje)
dwie
pojedyncze piersi z kurczaka
2
łyżeczki miodu
2
łyżeczki musztardy Dijon
2
łyżeczki musztardy francuskiej
½
łyżeczki zielonego pieprzu marnowanego
sałata
masłowa
rukola
pomidorki
koktajlowe
twarda
gruszka
oliwa
z oliwek
krem
balsamiczny
sól,
czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Pierś
z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy wzdłuż
na porcje.
Miód,
musztardy oraz zielony pieprz marynowany łączymy tworząc marynatę.
Mięso z kurczaka marynujemy przez przynajmniej 2h a najlepiej całą
noc. Kurczaka grillujemy na patelni grillowej lub ruszcie z obu stron
na złoto. Lekko przestudzamy. Kroimy w paski.
Na
każdy z talerzy rwiemy kilka listków sałaty oraz nakładamy dużą
garść rukoli. Pomidorki myjemy, większe rozcinamy na pół.
Układamy na rukoli. Całość delikatnie skrapiamy oliwa z oliwek i
kremem balsamicznym. Solimy i pieprzymy do smaku.
Na
sałacie układamy grillowanego kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz