Tort
dla bezowych łakomczuchów i miłośników cynamonu.
Słodka cynamonowa beza przeplata się a lekko kwaskowymi powidłami
śliwkowymi, chrupiącymi orzechami i kremową masą z wanilią. Iście
jesienne połączenie.
Przepis z bloga mojewypieki.com po moich
modyfikacjach.
Składniki:
bezy:
240g białek (6 od jajek L lub 7 od jajek
M)
250 g drobnego cukru lub cukru pudru
czubata łyżka cynamonu
szklanka posiekanych orzechów włoskich
krem:
500ml śmietanki kremówki
250g mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
miąższ z laski wanilii
oraz słoik gęstych powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
bezy:
Rozdzielamy białka od żółtek iw
suchej misce miksera powoli (u mnie na tzw. 2 biegu) ubijamy do
uzyskania sztywnej piany. Powoli dodajemy po jednej łyżce cukier
puder. Kolejna łyżkę dodajemy dopiero wtedy kiedy poprzednia jest
już dobrze rozmieszana. Na końcu dodajemy solidną, kopiastą łyżkę
cynamonu.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy 3
okręgi równej wielkości i nakładamy taką sama ilość masy
bezowej. Nie polecam piec bez na macie silikonowej. Beza wychodzi
mało krucha a bardzo klejąca. Zdecydowanie lepsza wychodzi na
zwykłam papierze do pieczenia nałożonym na blachę.
Orzechy łupiemy i dość drobno siekamy.
Bezy posypujemy orzechami.
Bezy pieczemy przez godzinę w 140
stopniach C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach aż do całkowitego
wystudzenia.
Blaty najlepiej jest upiec dzień
wcześniej i zostawić w piekarniku do dnia następnego.
krem:
Kremówkę ubijamy powoli z ziarenkami
wydrążonymi z laski wanilii* do uzyskania lekkich pagórków.
Powoli, stopniowo dodajmy cukier puder a gdy ten się całkowicie
połączy z śmietanką dodajemy po łyżce mascarpone cały czas
mieszając aż krem uzyska jednolitą konsystencję.** Uważamy żeby
nie ubić zbyt mocno bo zamiast masy uzyskamy słodkie masło.
Wybieramy najładniejszą bezę na
wierzch a na dwóch pozostałych rozsmarowujemy gęste powidła.
Jeśli te którymi dysponujemy nie są dość gęste aby nie spływać
z tortu wystarczy podgrzewać je na minimalnym ogniu do uzyskania
pożądanej konsystencji. Powidła powinny być zimne dlatego warto
sprawdzić je podczas pieczenia bez. Jeśli będą wymagały
zredukowania, ze spokojem wystygną i stężeją do następnego dnia.
Składamy tort w kolejności: beza z
powidłami – krem śmietankowy – bez z powidłami – krem
śmietankowy – beza bez powideł.
*
Laskę wanilii, która została nam po wydrążeniu z niej ziarenek
możemy włożyć do małego słoiczka z cukrem. Pięknie go
aromatyzuje a Wy będziecie mieli prawdziwy cukier waniliowy a nie
wanilinowy.
** Do masy śmietankowej zamiast wanilii
możemy dodać łyżeczkę cynamonu. Tort będzie jeszcze bardziej
cynamonowy… jeśli takie lubicie ;)
zdecydowanie przepis dla mnie! chyba wykorzystam ten przepis na nadchodzącą imprezę rodzinną
OdpowiedzUsuńzdecydowanie polecam... połączenie smaków i konsystencji jest naprawdę warte polecenia ;)
Usuń