Robiąc zakupy z mężem skusiłam się na kurki. Plan był prosty quiche z kurkami i kurczakiem. Niestety nie zyskał aprobaty osoby decyzyjnej. Ale ponieważ kurki już były kupione to wymyśliłam sobie danie zastępcze - roladki.
Musze powiedzieć, ze pomysł był przedni. Wyszły bardzo smaczne i co więcej przez przeważająca ilość czasu dusiły się właściwie bez mojej pomocy.
Duszone
mięsa mają jedną ogromną zaletę... są mięciutkie, kruche i
soczyste. Do tego ich przygotowanie nie wymaga dużo zaangażowania.
Dodatek kurek sprawia, że mięso jest bardzo ciekawe w smaku,
wyraziste i po prostu przepyszne.
W sezonie jesiennym kurki można zamienić na grzyby leśne. Niestety póki co upały sprawiają, że o leśnych grzybach możemy tylko marzyć.
Składniki:
500g
schabu
sól,
pieprz czarny, tymianek
200g
kurek
łyżka
masła
6
gałązek selera naciowego
2
średnie cebule
200ml
śmietanki słodkiej
Sposób przygotowania:
Kurki
oczyszczamy z pozostałości mchu i innych paprochów. Przemywamy je krótko na sitku aby
nie namokły wodą. Kurki chłoną wodę jak gąbka wiec nie przesadzajcie z myciem. Jest tez szkoła mówiąca o tym, że grzyby powinno się jedynie oczyszczać, nazwijmy to "mechanicznie" z igliwia i spółki bez użycia wody. Jakąkolwiek drogę wybierzemy kolejno kroimy większe grzyby na pół. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła i przesmażamy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i świeżo
mielonym czarnym pieprzem. Odparowujemy.
Schab
myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry i
rozbijamy jak najcieniej, uważając żeby nie robić dziur w mięsie.
Doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz
tymiankiem. Na każdym plastrze mięsa układamy łyżkę kurek i
zawijamy ściśle w roladkę. Roladki złocimy na rozgrzanym
tłuszczu, układając najpierw łączeniem do dołu.
Roladki
zdejmujemy z patelni a na tłuszczu z ich smażenia szklimy pokrojona
w piórka cebulę. Następnie dodajemy posiekany seler naciowy i
przesmażamy jeszcze chwilę. Dodajemy ponownie mięso. Podlewamy
wodą lub bulionem tak aby przykryła roladki. Na bardzo małym ogniu
dusimy pod przykryciem przez 45-55 minut. Po tym czasie podlewamy
śmietanką i trzymamy na ogniu do zagęszczenia sosu.
Roladki
serwujemy z sosem śmietankowo-cebulowym w towarzystwie ulubionej
sałaty lub surówki. Do danie świetnie też pasują pieczone talarki z ziemniaków lub kaszą.
Życzę wszystkiego smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz